#StopPop, Ministrul Educației Naționale se află... sub-ordine


Către

INSPECTORATELE ŞCOLARE JUDEŢENE/AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI

În atenţia doamnei/domnului inspector şcolar general

Prin prezenta, vă informăm că a fost aprobat cu nr. 4576/09.08.2017 OMEN privind adoptarea unor măsuri pentru elaborarea, evaluarea, avizarea, aprobarea şi utilizarea auxiliarelor didactice, auxiliarelor curriculare şi a mijloacelor de învăţământ.

La art.2 al actului normativ amintit anterior, este prevăzut faptul că, începând cu data intrării în vigoare a ordinului mai sus menţionat, toate avizele emise în temeiul OMEC nr. 4916/2002 pentru aprobarea Metodologiei de avizare a mijloacelor de învăţământ îşi încetează valabilitatea.

...

Acest text a fost transmis în toate unităţile de învăţământ preuniversitar, la puţin timp după începerea anului şcolar, producând o agitaţie nemaiîntâlnită  în sistemul de învăţământ. Toate materialele ajutătoare procesului de învăţare, complementare manualului, erau interzise până la... noi ordine. Numai că acest ordin nu a fost publicat nici până astăzi în Monitorul Oficial cu toate că un ordin de ministru are valoare normativă şi publicarea în Monitorul Oficial este obligatorie. În aceste condiţii, ministrul Liviu Pop nu ezită să-i ameninţe pe profesori: „Precizăm că, în cazul în care nu va fi respectată această obligaţie, Ministerul Educaţiei Naţionale îşi rezervă dreptul de a sesiza organele de stat abilitate în legătură cu încălcarea cu vinovăţie a prevederilor art. 69 alin. (1) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.”

...

Chiar dacă Inspectorul General al Capitalei, conştientizând situaţia penibilă în care se află ministrul, dă asigurări că: „Nu împiedică nimeni pe profesor să folosească la clasa culegeri sau să vină cu fişe de acasă", Liviu Marian Pop ne suspectează de probleme în înţelegerea textului sau a gestului. Într-o postare recentă pe blogul personal ne explică de ce a fost nevoie să dea peste cap întreg procesul de predare-învăţare la început de an şcolar. Oare câte ordine mai are de dat? Nu se găseşte nimeni să-i ordone: Stânga împrejur!?

Despre auxiliarele din sistemul de învăţământ

Publicat de LIVIU MARIAN POP la 9/15/2017 

Se pare că unii nu au înţeles demersul meu legal şi corect cu privire la auxiliarele din sistemul de învăţământ preuniversitar de stat şi privat. 

Legea Educaţiei Naţionale din 2011 prevede la art. 69  alin (1) În unităţile de învăţământ de stat sau particulare se utilizează manuale şcolare şi alte auxiliare didactice aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale.

alin (5) Auxiliarele curriculare sunt constituite din ghiduri metodologice care, prin conţinut, sunt în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi pe care cadrele didactice le pot selecta şi utiliza la clasă, în baza libertăţii iniţiativei profesionale, în scopul îmbunătăţirii calităţii procesului educaţional.

art 94 alin (2) Ministerul Educaţiei Naţionale exercită, în domeniul învăţământului preuniversitar, următoarele atribuţii: i) asigură omologarea mijloacelor de învăţământ;

În baza unui ordin de ministru din 2002 destinat exclusiv mijloacelor de învăţământ (care existau şi în vechea lege) au fost aprobate şi  auxiliarele care au fost introduse în lege doar din 2011. O parte dintre ele, cele din 2013-2016, le gasiti AICI

Am abrogat acel ordin tocmai pentru a pune capăt acestei ilegalităţi.

Proiectele metodologiilor privind aprobarea/avizarea auxiliarelor didactice în învăţământul preuniversitar, respectiv omologarea utilizării mijloacelor de învăţământ în învăţământul preuniversitar îl găsiţi AICI Acestea vor fi aprobate prin ordin de ministru, după ce săptămâna viitoare Guvernul va adopta o hotărâre prin care Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) va primi atribuţii în domeniul avizării/evaluării auxiliarelor didactice (vezi AICI proiectul de HG)

 

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame