Profesorii suplinitori prinși în capcana incompetenței Ministerului


Profesorii suplinitori care au promovat examenul de titularizare cu note peste 7 şi care nu au reuşit să ocupe un post titularizabil din cauza lipsei posturilor cu normă întreagă aveau soluţia titularizării conform art. 253 din Legea educaţiei.
 
Acest articol prevede că profesorii pot solicita titularizarea dacă se constituie o normă didactică întreagă ulterior sau dacă se reunesc  părţi de norme din mai multe unităţi şcolare. Pentru unele discipline şcolare această soluţie de titularizare este unica posibilă deoarece numărul de ore disponibile nu permite altă variantă.
 
Este unica soluţie de menţinere a profesorilor buni, care şi-au dovedit competenţa atât la  examenul de titularizare cât şi în activitatea de predare, ei fiind  propuşi  spre titularizare de unităţile de învăţământ. În lipsa ei, alternativa ar fi susţinerea unui examen de titularizare în fiecare an, ceea ce este nedrept, discrimatoriu şi descurajant pentru cei obligaţi să facă acest lucru permanent. În această situaţie sunt profesorii de Latină, de Cultură Civică etc. care, chiar cu note foarte mari, nu se pot titulariza din cauza lipsei posturilor titularizabile.
 
În acest an, a apărut o situaţie deosebită. În urma unei sesizări la Curtea constituţională, articolul 253 a fost declarat neconstituţional. Nu a fost prima dată când s-a întâmplat asta. Însă de această dată reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu au considerat necesar să propună o modificare a acestui articol pentru a rezolva problema de constituţionalitate. Cu toate acestea, Metodologia Cadru privind mobilitatea personalului didactic adoptată prin Ordin al ministrului educaţiei naţionale a prevăzut posibilitatea titularizării conform art. 253 pentru a răspunde nevoii sistemului de învăţământ de a păstra profesorii suplinitori calificaţi şi competenţi. În momentul în care profesorii suplinitori ar fi trebuit, conform Metodologiei, să îşi depună dosarele la Inspectorate au avut surpriza să li se spună că nu se poate. 
 
Până în acest moment nu există un răspuns şi o explicaţie oficială din partea Ministerului Educaţiei. În ciuda faptului că mii de profesori sunt opriţi în a-şi depune dosarele, iar problema aceasta a blocat desfăşurarea calendarului prevăzut în Metodologie.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame