Elevii bucuresteni si braileni, campioni la sanctiuni


INDISCIPLINA Bilant la sfârsit de an scolar

Peste 20% din populatia scolara a Capitalei – pedepsita prin scaderea notei la purtare, eliminare ori exmatriculare

În restul judetelor – procentul de sanctiuni ajunge pâna la 15%

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti „a binevoit”, zilele trecute, sa publice pe site-ul propriu situatia disciplinara a elevilor înscrisi în anul scolar 2007-2008. Numarul de sanctiuni nu difera foarte mult de cel din ultimii doi ani, dar îl depaseste. Astfel, daca în 2005-2006 au fost acordate 37.857 de sanctiuni elevilor din ciclurile primar, gimnazial, liceal si profesional, în 2006-2007, numarul „pedepselor” a scazut usor, la 37.737.

energia

Anul acesta, elevii bucuresteni au adunat nici mai mult, nici mai putin, decât 38.648 de sanctiuni, si anume: 271 de eliminari, pe diferite perioade de timp, 774 de exmatriculari si 37.663 de note scazute la purtare. Daca raportam numarul de elevi sanctionati la populatia scolara a Bucurestiului – 187.603 de copii si tineri înscrisi în clasele I-XIII, scolile de arte si meserii (S.A.M.) si anul de completare – rezultatul nu ne face deloc cinste si onoare: 20,7% dintre elevi au avut abateri de la disciplina.

Absentele, bata-le vina!

Principalul motiv al exmatricularilor si scaderii notei la purtare îl reprezinta absentele. Din cei peste 4.700 de elevi bucuresteni care s-au ales cu media la purtare sub 7, 85,65% au patit-o din cauza absentelor nemotivate, zeci la numar. Tot cifrele indica ca cei mai multi chiulangii si tineri nelinistiti se gasesc la liceu, urmati de elevii de la S.A.M., aflati în concurenta cu cei de gimnaziu.

Curiosi sa aflam cum se prezinta situatia pe tara, la capitolul indisciplina, am solicitat Ministerul Educatiei o statistica. Ia-o de unde nu-i! Tot ce are ministerul, la ora actuala, este o situatie partiala a exmatricularilor, deoarece nu toate inspectoratele scolare judetene (ISJ) raporteaza aceste date. Doar 85% considera relevant acest capitol si fac efortul sa adune niste cifre. Noi am avut ceva mai mult noroc decât cei de la minister si, sunând aleatoriu în diferite judete, am încropit o imagine de ansamblu asupra acestui subiect.

8 tipuri de sanctiuni atrag scaderea notei la purtare

ISJ Braila ne-a furnizat date la fel de îngrijoratoare ca si cele din Capitala. Elevii din judet au primit în acest an scolar 7.763 de sanctiuni, în conditiile în care populatia scolara nu depaseste 39.000 de persoane.

indisciplina

Exprimat în procente, volumul de sanctiuni se ridica la 19,97%. Cu alte cuvinte, 6.200 de note scazute la purtare, 43 de eliminati si 174 de elevi exmatriculati. Conform articolului 118 din Regulamentului de organizare si functioanre a unitatilor de învatamânt preuniversitar, sanctiunile care atrag scaderea notei la purtare sunt: mustrarea în fata clasei sau a consiliului profesoral, mustrarea scrisa, retragerea bursei, eliminarea de la cursuri, mutarea disciplinara la o clasa paralela sau la o alta unitate de învatamânt, preavizul de exmatriculare si exmatricularea.

În Bistrita-Nasaud, procentul de elevi sanctionati, raportat la populatia scolara, se situaza în jurul valorii de 8%. La finalul primului semestru, 366 de elevi care au chiulit în nestire au primit sub 7 la purtare, alti 72 fiind „taxati” pentru diferite abateri disciplinare. Cu medii între 7 si 9,99 s-au ales 3.420 de copii si tineri. Mai pusi pe nazbâtii se dovedesc a fi colegii lor din judetul Botosani. Procentul de elevi cu nota scazuta la purtare se ridica la 11,34%, în timp ce numarul de exmatriculari se situeaza sub 1%.

Elevii suceveni au si ei o colectie impresionanta de note scazute la purtare: peste 13.600, dintre care 11,91% sunt note sub 7. 24 de liceeni si elevi de profesionala au fost eliminati de la cursuri mai multe zile, pentru acte de indisciplina, iar alti 298 de tineri au fost exmatriculati. Nici elevii de scoala primara nu au fost mai cuminti, numarul de sanctiuni aplicate acestei grupe de vârsta ridicându-se la 1.567. La nivelul judetului, 15,89% dintre copii si tineri au fost sanctionati pentru diferite abateri disciplinare.

Cel mai cuminte judet pare a fi Bihorul, unde procentul de elevi cu nota scazuta la purtare de ridica doar la 4,47. Dintre acestia, 16,5% s-au ales cu medii sub 7.

Top 10 exmatriculati

Inspectoratele scolare judetene au raportat Ministerului Educatiei numarul total de elevi dati afara din scoala, fie pentru ca au strâns absente nemotivate cu duiumul, fie pentru ca au perturbat linistea scolii, dar au uitat sa specifice din ce clase provin cei sanctionati. De asemenea, nu exista un raport între numarul de exmatriculati si populatia scolara din judet. Nu putem decât sa ghicim unde îi gasim pe cei mai chiulangii dintre elevi: la liceu.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame