Absolventii liceelor bine cotate pleaca în strainatate cu gândul la salarii mari si la emigrare


Conditii mai bune de studiu, slujbe pe salarii mari si, în final, emigrarea, acestea sunt motivele pentru care multi absolventi de liceu pleaca sa faca facultatea în strainatate,Photobucket acolo unde, potrivit unui studiu, planuiesc sa se stabileasca si nu mai putin de un sfert dintre studentii români.

"De la Colegiul National Mihai Viteazul pleca în fiecare an, cel putin 30 dintre cei 300 de absolventi, jumatate urmând sa studieze în SUA, ceilalti alegând Franta, Anglia, Italia, Olanda sau Danemarca. Pleaca si olimpicii, dar si elevi buni care chiar vor sa învete, care stiu ce vor de la o facultate. Ei spun ca se întorc, însa, dupa primul an, se decid sa ramâna acolo", explica, pentru NewsIn, Daniel Petriceanu, profesor de matematica la Colegiul National "Mihai Viteazul". Acesta este unul dintre liceele bucurestene recunoscut pentru numarul mare de elevi care reusesc performante în domeniul matematicii si informaticii.

Situatie similara la un alt liceu bine cotat din Capitala, Colegiul National "I. L. Caragiale". Potrivit directorului institutiei, în ultimii ani, tot mai multi absolventi ai acestui liceu se decid sa-si continue studiile în strainatate. "Spre exemplu, eleva care a luat cea mai mare medie la bacalaureat, anul acesta, va studia în Franta. Foarte multi elevi de la profilurile bilingve pleaca în Italia si Germania, iar anual cel putin 15 absolventi ai nostri sunt admisi la universitati din strainatate", spune profesorul Gabriela Bancila, directorul de la "I. L. Caragiale".

Photobucket

Strainatatea nu este un ideal doar pentru absolventii de liceu. Un student din patru se gândeste sa plece definitiv din România, ratiunile fiind aceleasi: posibilitati de continuare sau completare a studiilor în conditii superioare celor de acasa, oportunitati de angajare pe salarii mai mari. Potrivit unui studiu efectuat, luna trecuta, de Agentia pentru Strategii Guvernamentale, mai mult de 23% dintre studenti doresc sa emigreze. De altfel, la marea majoritate a universitatilor renumite învata si studenti români.

În SUA, asociatia studentilor români de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts numara aproape 60 de membri -studenti, doctoranzi si cercetatori, domeniile în care se specializeaza acestia fiind, între altele, matematica, IT, lingvistica, ingineria mediului, aerodinamica si astronomie.

Tot peste Ocean, asociatia studentilor români de la universitatea Harvard are 47 de membri, dintre care trei lucreaza în laboratoarele de cercetare, unde acopera arii ca astromonie extragalactica, cercetarea cancerului sau biologia celulara. Octavian Bucur aste absolvent al Facultatii de Medicina "Carol Davila" din Bucuresti, iar din 2005 studiaza în SUA. El vrea sa-si continue cariera în cercetarea biomedicala în America si considera ca are suficiente motive pentru a ramâne acolo. Îl motiveaza, în primul rând, salariul, apoi organizarea laboratoarelor de cercetare din cadrul universitatilor americane si dotarile acestora.

"Laboratoarele din România sunt prost dotate si, pentru a primi substantele sau aparatele dorite, trebuie sa completezi nenumarate hârtii si sa astepti exagerat de mult timp. Esti prost platit si pâna la urma observi ca în laboratoarele din România calitatea personalului scade constant, pentru ca persoanele tinere cu potential mare în cercetarea biomedicala pleaca în strainatate", spune Octavian Bucur.

Photobucket

În privinta sistemului de învatamânt american, acesta este considerat superior celui românesc, iar asta în primul rând pentru ca este structurat mult mai bine. "Sistemul american de învatamânt superior ofera o baza mai larga de cunostinte, studentii iau cursuri din domenii foarte diverse si îsi pot alege singuri cursurile, care nu sunt obligatorii, ca în Europa. E libertatea studentului sa aleaga ce anume vrea sa învete. Si un alt mare avantaj este ca nu este nevoie sa îti stabilesti specializarea la începutul facultatii, ci o poti alege pe parcursul studiilor", explica Bucur.

Un numar comparabil de studenti români sunt si în universitatile europene. La Cambridge învata, în prezent, 20 de studenti si doctoranzi. La Oxford studiaza, în total, 42 de români, dintre care 24 sunt doctoranzi, iar 23 dintre profesorii de la Oxford sunt români. De altfel, potrivit unui raport întocmit, la jumatatea anului trecut, de Institutul de Matematica "Simion Stoilow" al Academiei Române, toate universitatile de top din SUA au cel putin un profesor de matematica român si peste 40 de profesori români predau în învatamântul superior francez. În total, sunt peste 300 de profesori români care predau matematica la universitati din Statele Unite, Franta, Noua Zeelanda, Marea Britanie, Germania si Italia. În majoritate, acestia au plecat din România pentru a-si face meseria în conditii mai bune si pe bani mai multi.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame