Profesorii intra luni în greva generala, dupa ce Guvernul a amanat majorarea salariilor


Sindicatele de învatamânt se pregatesc de greva generala. Desi profesorii fac presiuni ca greva sa fie declansata de mâine, cel mai probabil, protestele vor începe de luni. Sindicalistii FSLI, Alma Mater si Federatia "Spiru Haret" se vor întâlni mâine, la ora 10 cu ministrul Educatiei, Anton Anton pentru a discuta pe tema majorarii salariilor.

Federatia Spiru Haret a initiat deja procedurile de declansare a grevei generale, în numele celor 70.000 de cadre didactice pe care le reprezinta la nivel national. Tot Federatia Spiru Haret a trimis o scrisoare deschisa Parlamentului. În document se cere adoptarea în regim de urgenta a unei legi de respingere a ordonantei de ieri a Guvernului, prin care majorarea salariilor a fost amânata pentru 1 aprilie.

''Cel mai probabil greva generala va începe luni, însa avem mari presiuni din teritoriu ca greva sa înceapa chiar de mâine'', a declarat pesedintele Federatiei Spiru Haret, Marius Nistor.

Liderul FSLI a anuntat si el ca în aceasta saptamâna se va întâlni cu reprezentanti ai profesorilor din toata tara si, în functie si de reactiile celorlalte partide politice, PD-L si PSD vor trece la proteste. "Programul acestora nu a fost stabilit, dar cel mai probabil saptamâna viitoare vom organiza pichete si greva de avertisment, iar daca nu se iau masuri vom trece la greva generala", a preconizat Cornea.

Invitatia la negocieri, facuta sindicatelor de ministrul Educatiei Anton Anton a stârnit si primele tensiuni. Presedintele Federatiei Educatiei Nationale, Catalin Croitoru, este suparat pe Guvern pentru ca nu a fost invitat si el la discutii.

Croitoru sustine ca reprezentantii Executivului se tem de sindicalistii FEN, deoarece acestia nu sunt dispusi la compromisuri în dezavantajul cadrelor didactice si nu ar accepta niciodata sa negocieze legile votate de Parlament.

De cealalata parte, reprezentantii guvernului sustin ca nu au invitat decât trei din cele patru federatii sindicale din învatamânt pentru ca presedintele FEN, Catalin Croitoru, este membru PD-L si va intra în campanie electorala pentru un mandat de parlamentar. Cu circa 45.000 de membri, Federatia Educatiei Nationale este cea mai mica organizatie sindicala din educatie, în timp ce FSLI este cea mai importanta, cu aproape 191.000 de membri.

Tariceanu: Grevele nu sunt o solutie

Premierul Calin Popescu Tariceanu crede ca grevele nu sunt o solutie în acest moment. "Am discutat cu ministrul Educatiei si i-am cerut sa faca o discutie cu sindicatele din Educatie, un dialog care mi se pare util în aceasta perioada. Nu cred ca grevele sunt cele care pot sa rezolve aceste probleme. Invit pe toti la dialog, la responsabilitate", spune Tariceanu.

Primul-ministru sustine ca "pe masura ce dezvoltarea economica va continua, aspiratiile si dorintele cetatenilor catre o viata mai buna vor putea fi fara îndoiala îndeplinite".

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame