Bacalaureatul 2008 necenzurat


Subiectele nu ar trebui sa fie afisate pe internet, pentru ca elevii copiaza pe rupte

Educatia fizica nu ar trebui sa mai fie proba de examen

Publicarea pe internet a subiectelor pentru examenul de bacalaureat ar putea ramâne o amintire. Daca Ministerul Educatiei ar tine cont de propunerile inspectoratelor scolare judetene, elevii ar putea sa ramâna si fara proba de educatie fizica.

Din rapoartele ISJ-urilor, bacalaureatul 2008 este departe de a fi un examen al maturitatii, atât pentru elevi, cât si pentru profesori. Publicarea pe internet a subiectelor i-a facut pe elevi „sa se multumeasca sa învete mecanic sau sa-si pregateasca mijloacele necesare pentru copiat”, reiese din raportul ISJ Vaslui, adresat ministerului. Situatia este semnalata de majoritatea inspectoratelor. În Caras-Severin, dupa reevaluarea a 100 de lucrari, inspectorii au observat ca exista multe cu exprimari si greseli identice. „Sunt lucrari în care apar diferite notatii si simboluri care nu au nici o legatura cu matematica, ceea ce demonstreaza receptarea distorsionata a „mesajelor” primite din eventuale surse”, se arata în raportul ISJ Caras-Severin.

Acest lucru se întâmpla din cauza supravegherii defectuoase. „În ciuda controalelor si a semnarii angajamentelor, sistemul de supraveghere este veriga cea mai slaba a organizarii examenului”, recunosc inspectorii aradeni. Inspectorii scolari stiu ca elevii copiaza din culegerile aparute pe piata si cer ministerului sa renunte la postarea pe internet a subiectelor. „S-a fortat uneori promovarea examenului prin metode care au întrecut puterea de imaginatie a profesorilor”, reiese din raportul ISJ Prahova. Daca totusi ministerul nu renunta la aceasta idee, inspectorii cer ca macar sa se schimbe numerotarea subiectelor înaintea examenelor sau sa nu se mai faca public numarul variantei de examen extrase. Teleormanul si Vrancea cer chiar ca examenele sa constea în teste grila.Photobucket

Educatia fizica – desfiintata de inspectori

Inspectorii scolari vor sa-i lase pe elevi fara unica disciplina la care aveau toate sansele sa obtina o medie cât mai buna: educatia fizica. „Rezultatele elevilor nu reflecta întotdeauna capacitatile reale ale candidatilor” (Arad), „s-a semnalat supraevaluarea candidatilor. Aceste rezultate influenteaza negativ la admiterea în învatamântul superior, cât si obtinerea de burse si locuri în caminele studentesti” (Bistrita-Nasaud), sunt doar doua dintre comentariile ISJ-urilor.

În raportul ISJ Hunedoara se propune ca educatia fizica sa poata fi sustinuta doar de elevii de la liceele cu program sportiv, iar Gorjul propune ca acestia sa aiba aviz medical si avizul profesorului din liceu, pentru a sustine probele. „Acest aviz ar trebui sa ateste aptitudinile candidatului pentru proba sportiva, deoarece sustin proba o serie de candidati care sunt antitalente”, este solutia ISJ Gorj. ISJ Constanta merge mai departe si propune ca elevul sa aiba adeverinta de la „medicul sportiv“.

Subiecte proaste si metodologie prea complicata

Reclamatiile inspectoratelor nu se opresc aici. Majoritatea au semnalat ca subiectele de examen sunt foarte prost alcatuite: ori sunt prea grele, ori pun accent pe memorare, ori nu au nici o legatura cu programa scolara. În acelasi timp, inspectorii avertizeaza ministerul ca ar trebui sa fie mai atent în selectarea profesorilor care elaboreaza subiectele. Traducerile subiectelor în limbile minoritatilor oficiale, atunci când s-au facut, „au continut greseli într-o proportie nepermis si nejustificat de mare”, iar corectarile s-au operat chiar în timpul desfasurarii examenului.lucrari bac

Totodata, inspectoratele îi acuza pe reprezentantii ministerului ca nu sunt capabili sa realizeze o metodologie simpla, corecta, care sa nu contina articole contradictorii si sa nu aiba nevoie de peste 30 de note, precizari, proceduri si adrese, dupa cum semnaleaza inspectorii din Arad. ISJ Brasov le-a batut obrazul celor din minister ca si-au pasat responsabilitatea de la unul la altul, de fiecare data când li s-a sesizat o problema.

Info plus:

Dosarele X

Cazurile grupurilor scolare, unde promovabilitatea a crescut cu peste 50 de procente din vara pâna în toamna, sunt o caracteristica esentiala a bacalaureatului. În judetul Ialomita, în prima sesiune a examenului, în patru grupuri scolare, promovabilitatea a fost cuprinsa între 12,20% si 18,75%. În sesiunea din toamna, mai bine de jumatate dintre elevii picati s-au desteptat. Astfel, în trei din cele patru grupuri scolare promovabilitatea a depasit 60%.

268 de elevi au fost eliminati si 98 de profesori sanctionati

Comic Cazuri de pomina

Întâi la politie, apoi la bac

Chiar daca nu s-a remarcat prin calitate, bacalaureatul din 2008 s-ar putea remarca prin cazurile amuzante. Un candidat din Hunedoara a dat examen dupa o varianta de rezerva pentru ca, la ora 8 dimineata, era la sectia de politie. „Inculpatul” era cercetat într-un caz penal. O alta candidata, de aceasta data din judetul Arges, a spus ca ea nu stie sa scrie decât cu majuscule. Comisia judeteana de examen a decis sa o ajute. Dupa fiecare proba, un membru al comisiei de examen i-a transcris lucrarile, cu caractere normale, în prezenta ei si a asistentilor. În judetul Alba, un candidat a întârziat si s-a hotarât de-abia la ora 13 sa faca o cerere, pentru a sustine examenul dupa o varianta de rezerva.

Cererea sa nu a fost aprobata de comisia judeteana de examen. În Maramures însa, trei candidati au sustinut bacalaureatul dupa alte variante decât cele extrase, deoarece profesorii au încurcat subiectele. Cu toate acestea, chiar Ministerul Educatiei a aprobat continuarea examenului cu respectivele subiecte si a decis sa se întreprinda o ancheta. Inspectoratul judetean nu a precizat însa cine sunt vinovatii si ce sanctiuni au primit.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame