E. Andronescu: Cresterile salariale prevazute de lege vor fi cuprinse in proiectul de buget


Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat în urma întâlnirii de marti dupa-masa cu sindicalisti din învatamânt, ca cresterile salariale prevazute de legea în vigoare vor fi cuprinse în proiectul de buget pe anul 2009. Întâlnirea a avut loc dupa ce Guvernul a decis sa analizeze în ce masura pot creste salariile cadrelor didactice.

Ecaterina Andronescu a afirmat însa ca bugetul nu poate sustine cresterea cu 50% a salariilor profesorilor universitari. Argumentul nu i-a convins pe dascali, care ameninta cu proteste. Disputa se va acutiza sau se va rezolva numai dupa aprobarea bugetului.

"Urmeaza ca în zilele urmatoare sa mergem cu proiectul de buget pe 2009 la Guvern, apoi ne vom întâlni din nou cu sindicatele", a declarat Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educatiei a mai precizat ca vor fi create echipe care sa realizeze criterii de evaluare a performantelor profesorilor, începând ca din semestrul II sa fie aplicate experimental. Criteriile vor fi folosite pentru evaluare pornind cu anul scolar 2009-2010. Salarizarea cadrelor didactice va fi diferentiata, în functie de performantele acestora.


Ecaterina Andronescu a mentionat ca Ministerul si sindicatele nu au cazut de acord în legatura cu salariile profesorilor universitari. "Într-un an complicat financiar trebuie sa ne gândim la o solutie rezonabila", a explicat ministrul.

"Încarcatura bugetara pentru cresterea salariilor este sub 0,2% din PIB, deci nu se pune problema sa nu creasca salariile profesorilor universitari", a declarat Razvan Bobulescu, presedinte Alma Mater.

Tot pe tema majorarilor salariale, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI), Aurel Cornea, a precizat ca, de fapt, majorarile salariilor vor fi în jurul a 33 de procente, restul pâna la 50% fiind deja acordat de fostul guvern.

Reprezentantii Ministerului Educatiei si cei ai sindicatelor se vor întâlni din nou, saptamâna viitoare, pentru a discuta despre contractul colectiv de munca din sistem, dar si despre ordonanta de guvern prin care nu pot fi cumulate pensia si salariul de la stat, care a fost publicata luni în Monitorul Oficial.

Profesorii ar fi trebuit sa primeasca salarii mai mari cu 50% de la 1 octombrie, dupa ce Parlamentul a votat în acest sens o lege initiata chiar de actualul ministru al Educatiei.

30 septembrie 2008 - a fost ziua care a dus la declansarea întregului scandal legat de majorarea salariilor profesorilor

Atunci, deputatii au votat în unanimitate, legea care prevedea lefuri mai mari cu 50% pentru dascali si cu peste 70% pentru profesorii universitari. Legea a fost atacata însa de catre Guvern prin doua ordonante de urgenta, una fiind declarata neconstitutionala. Ultima a fost emisa chiar în momentul în care sindicalistii protestau, nemultumiti de interventia guvernului. Scandalul izbucnit în jurul legii l-a lasat si pe Cristian Adomnitei fara fotoliul de la Ministerul Educatiei. În campania electorala atât PD-L, cât si PSD si-au asumat aplicarea majorarii salariilor. Un sustinator înfocat al aplicarii legii a fost si Ecaterina Andronescu.

"Nu exludem niciun demers constitutional pentru a obliga Guvernul sa aplice legea. Cerem Guvernului sa aplice legea pentru ca nu face o favoare profesorilor ci o dreptate pentru tot sistemul de învatamânt", a declarat Ecaterina Andronescu.

Dupa instalarea la ministerul Educatiei, entuziasmul punerii în aplicare a legii s-a mai domolit, însa.

"Este o lege de care nu vreau sa ma dezic, dar precizez salarizarea profesorilor din învatamântul preuniversitar nu mai e de 50%, pentru ca au fost facute deja niste mariri", a spus ministrul Educatiei.

Daca sindicatele si ministerul se vor întelege asupra unei cresteri a lefurilor cu 33 de procente, un profesor debutant ar urma sa primeasca cu 260 de lei mai mult la salariu, adica în total 1.050 de lei. 600 de lei în plus vor primii profesorii care au o vechime de peste 40 de ani. De majorarea de 33% ar urma sa beneficieze si lectorii, preparatorii si asistentii universitari.

Mai multi bani vor primi însa profesorii universitari. Cei care au o vechime de peste 40 de ani ar urma sa încaseze lunar peste 6 mii de lei. Ultima majorare a salariilor profesorilor a fost facuta de Guvernul Tariceanu la 1 octombrie, când marirea a fost de 9%.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame