Anularea salariului si gradatiei de merit o chestiune de timp


   Majorarea salariilor dascalilor – în coada de peste

   Ministrul Andronescu n-a vorbit despre majorarile salariale

   Bugetul universitatilor se bazeaza doar pe veniturile proprii ale acestor institutii

Comisiile reunite de învatamânt ale Parlamentului au dezbatut, ieri, proiectul bugetului Educatiei. Ministrul Ecaterina Andronescu a prezentat proiectul, afirmând ca „s-au respectat legile în vigoare în privinta alocarii a 6% din PIB fonduri publice, învatamântului“. Dna. ministru crede ca fondurile vor putea sustine reabilitatea celor 9.000 de unitati scolare, care nu au autorizare sanitara de functionare, continuarea lucrarilor la cele 160 de campusuri scolare si a programelor sociale, laptele, cornul si mierea, bani de liceu, Euro 200. Ministrul a prezentat situatia bugetului cercetarii, care reprezinta 0,23% din PIB, fata de 0,8% PIB, bugetul anului trecut. Ministrul a precizat ca din fondurile alocate MEC în 2009 se vor achita si restantele de 1.200 milioane lei (învatamânt preuniversitar si universitar) si 260 milioane lei (cercetare). „Majorarea salariala a ramas în coada de peste“, ne-a declarat liderul „Alma Mater“, Razvan Bobulescu, pentru ca prin proiectul de buget deja sunt mult diminuate fondurile universitatilor.

„Depinde cum privesti lucrurile. Daca mergem pe o paritate de 4 lei – 1 euro, avem 6%, dar daca avem 4,2 lei – 1 euro, atunci bugetul este de 5,7%“, ne-a declarat si Aurel Cornea, liderul FSLI. Sansele de a se realiza acest buget sunt, dupa opinia sindicalistilor, minime. Salariile cadrelor didactice din preuniversitar au ca sursa de finantare bugetul de stat (derulat prin bugetele locale) din cotele de TVA colectate, si cota parte din fondurile proprii ale bugetelor locale. Pe hârtie, proiectul arata foarte bine, în sensul ca s-ar putea aplica majorarile salariale, în practica însa, daca nu se strâng aceste fonduri, nu exista nici speranta ca s-ar putea majora ceva, în plus, fata de ce promite Guverenul tuturor bugetarilor. În cadrul dezbaterilor, care nu se terminasera la închiderea editiei noastre, erau deja depuse peste 400 de amendamente, prin care se mai încerca majorarea fondurilor pentru educatie si cercetare.

Ministrul Andronescu a informat comisiile si asupra faptului ca sunt consilii judetene, care, deja, au retinut abuziv pentru luna ianuarie, din salariile cadrelor didactice, gradatiile de merit, fondul de 2% pentru prime si plata orelor suplimentare pentru personalul nedidactic. Andronescu a cerut printr-o nota, tuturor inspectoratelor scolare, sa intervina pentru a se remedia situatia, întrucât aceste sporuri urmeaza sa fie retrase abia dupa votarea legii bugetului si odata, cu aprobarea de catre Parlament a planului de masuri anticriza.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame