Majorarea salariilor profesorilor se va facei in ianuarie 2010


Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat astazi pentru NewsIn, ca majorarile salariale de 50% pentru cadrele didactice prevazute prin Legea 221/2008 vor intra în vigoare în ianuarie 2010, când criza economica nu va mai avea efecte atât de grave asupra economiei.

"Acum se afla în Parlament Ordonanta 151/2008 care anuleaza legea majorarii salariilor. Vrem sa renuntam la aceasta ordonanta si sa revenim la Legea 221/2008, pentru ca oricum nu este corect sa aducem salariile cadrelor necalificate la acelasi nivel cu cel al profesorilor calificati, asa cum prevede masura legislativa în vigoare. Dar cresterile salariale aduse de Legea 221 se vor aplica în ianuarie 2010, când efectele crizei economice vor fi mai putin agresive", mai spune ministrul Andronescu.Photobucket

Anul acesta, salariile cadrelor didactice nu vor mai creste nici cu cele 5 procente prevazute din aprilie, din cauza restructurarii bugetare care va diminua bugetul Educatiei cu cel putin 811,9 milioane de lei, suma mentionata fiind doar cea destinata salariilor. În plus prin aceasta restructurare se vor lua bani si din investitii. Ministrul îsi exprima, însa, speranta ca banii vor fi recuperati în septembrie.

În prezent, majorarile salariale prevazute prin Legea 221/2008 au fost amânate, motiv pentru care sindicatele cadrelor didactice au initiat mai multe trimiteri în judecata ale guvernului dar si ale primariilor si scolilor si au anuntat proteste.

Scandalul majorarilor salariale pentru profesori a început dupa ce anul trecut, pe 30 septembrie, parlamentul a adoptat Legea 221, privind majorarea salariilor cu 50%, promulgata de presedintele Traian Basescu. La momentul respectiv, guvernul Tariceanu a facut toate demersurile necesare pentru amânarea intrarii în vigoare a acestei legi. Pentru asta, Executivul a emis doua ordonante: prima, declarata neconstitutionala de Curtea Constitutionala a României, prevedea amânarea intrarii în vigoare a Legii 221. A doua, ramasa în vigoare, prevedea cresterea diferentiata a salariilor, cu pâna la 28%, în doua trepte, la 1 martie 2009 si, respectiv, 1 septembrie. Cele mai însemnate majorari se aplicau salariilor de pâna la 600 de lei.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame