Razvan Bobulescu: Rezultatele intalnirii dintre sindicate si presedintele Traian Basescu sunt zero


Liderul Alma Mater, Razvan Bobulescu, a declarat, în urma întâlnirii dintre sindicatele din Educatie si presedintele Traian Basescu, ca nu s-a obtinut niciun rezultat. Printre problemele care au fost dezbatute s-au numarat legea majorarii salariilor dascalilor, dar si descentralizarea în sistemul preuniversitar.

La întâlnirea de la Palatul Cotroceni a fost prezent si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

"Doamna ministru ar trebui sa urmeze exemplul domnului Miclea, pentru ca nu mai are 6% din PIB, sunt convins (...) Ar trebuie sa renunte, ca e pacat de expertiza sa, ca sa gestioneze un sistem în conditii de criza când totul se duce de râpa", a declarat liderul Alma Mater, Razvan Bobulescu, la sfârsitul discutiilor.

Bobulescu a precizat ca salariile vor ramâne înghetate în acest an. "Asteptam sa vedem care vor fi rezultatele referendumului profesorilor, dar sincer, eu zic ca nu merita o greva, pentru care sa donam niste bani din buzunarul nostru, s-asa ne iau destul", a precizat liderul Alma Mater.

Mesajul presedintelui, din aceasta seara, a fost ca sindicatele trebuie sa înteleaga ca se trece printr-o perioada de criza, a spus Bobulescu. "Ori asta o stiam si noi", a subliniat liderul.

Teodor Fârtonea, de la FEN, a declarat ca întâlnirea de astazi a avut rolul de a prezenta nemultumirea sindicatelor si de a le prezenta din punctul de vedere al presedintiei dificultatea în care se afla fata de problema salarizarii si anume imposibilitatea de a rezolva acum favorabil majorarea salariilor.

Traian Basescu si sindicatele din educatie vor avea o noua întâlnire dupa sarbatorile de Paste, care se va concentra pe discutii asupra unui proiect al noii legislatii privind educatia, la care lucreaza Comisia prezidentiala condusa de Mircea Miclea.

"Datele sunt mult schimbate de anul trecut. Ma intereseaza sa vad unde va situati ca abordare în raport cu realitatile actuale", declarase presedintele Traian Basescu în deschiderea convorbirilor.

"De la întâlnirea precedenta ati ridicat doua probleme: agricultura si turismul, pe care nu ni le poate lua nimeni. S-ar adauga si alt element: forta de munca calificata. În acest domeniu putem face mai multe împreuna", a precizat Aurel Cornea, presedinte FSLI, la începutul întâlnirii.

"Domnul presedinte, sincer va spun, mie îmi pare rau ca au trecut vreo câteva zile de la cea mai mare rectificare negativa pe care a trait-o învatamântul. Poate era mai bine daca ne vedeam cu vreo trei zile înainte de sâmbata asta pe care o consider neagra pentru învatamântul românesc. 6.000 de miliarde de lei vechi, mie nu mi-a venit sa cred. Domnule presedinte, din stiinta mea ,cea mai mare înainte de asta a mai fost una când a cazut Bancorexul si atunci ni s-au luat 1.000 de miliarde, era Daianu ministru de finante", a declarat presedintele Alma Mater, Razvan Bobulescu.

Bobulescu a aratat ca situatia actuala este inadmisibila, în conditiile în care "în jur de 300 de milioane de lei din banii Educatiei sunt luate de la investitiile de capital. "Facem reforma, dar numai cu oamenii? Ce facem cu infrastructura?", a spus Bobulescu. Presedintele Alma Mater a precizat ca nici nu se pune problema de mariri salariale, dar este debusolat de faptul ca nu mai sunt bani pentru cercetare, în conditiile în care dezvoltarea unei tari depinde de învatamânt si cercetare. "Si când te gândesi ca inventia care a luat locul I în lume la Inventica acum nu a fost rezultatul finantarii de al bugetul de stat", a replicat Basescu la interventia lui Bobulescu.

Ministrul Educatiei a declarat la sfârsitul saptamânii trecute ca profesorii ar putea primi salarii marite abia din 2010. Totusi, premierul Emil Boc nu a exclus varianta unor cresteri salariale si în acest an, însa numai în cazul salariilor mici.

Saptamâna aceasta, cele patru federatii din Educatie vor decide daca intra sau nu în greva, în functie de rezultatele unui sondaj efectuat printre sindicalisti.

Potrivit ziarului Gardianul, profesorii strâng semnaturi pentru boicotarea anului scolar, ca replica la recenta rectificare bugetara în minus pentru educatie. Dascalii au spus ca amânarea majorarilor salariale pâna la 1 ianuarie 2010 este neconstitutionala. Daca vor decide sa protesteze, sindicalistii vor organiza mai întâi un miting, apoi vor boicota examenele nationale si ar putea recurge chiar si la greva generala.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame