Profesorii de liceu - obligati sa obtina masteratul


Guvernul înlesneste transferul dascalilor de la sate la oras

Absolventii de facultate nu vor mai putea sa predea la liceu daca nu urmeaza în prealabil si studiile de masterat. Guvernul a conditionat ocuparea functiilor didactice din învatamântul liceal si postliceal de obtinerea diplomei de master pentru absolventii ciclului Bologna.

Conform unei ordonante de urgenta adoptata ieri, tinerii care au parcurs doar trei ani la nivelul licentei nu mai au dreptul sa predea decât în scolile primare si la gimnaziu. În privinta celor care au terminat facultatea în cadrul vechiului sistem ce prevede patru ani de studiu reglementarile ramân neschimbate cu conditia ca acestia sa fi parcurs si pregatirea psihopedagogica.Photobucket

Potrivit aceluiasi act normativ transferul dascalilor se va putea realiza mult mai usor decât în prezent. Profesorii care au obtinut o medie de minimum sapte la examenul de titularizare si au optat pentru mediul rural se vor putea transfera în scolile din mediul urban, nemaifiind constrânsi sa treaca printr-o noua evaluare. Modificarea legislativa prevede si posibilitatea transferului dascalilor de la oras la sate, cu conditia îndeplinirii aceluiasi criteriu.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, spune ca noile reguli îi pun pe picior de egalitate pe cei care s-au titularizat cu aceeasi medie si ca vor atrage dupa sine micsorarea numarului navetistilor: „Începând din 2001, media de titularizare este 7, indiferent ca solicitarea de titularizare a fost pentru mediul rural sau pentru mediul urban. Pâna în acel moment era 5 pentru mediul rural si 7 pentru mediul urban. Întrucât sunt multi titularizati cu aceasta medie si functioneaza în mediul rural si ne aflam în perioada de transferare, mi se pare ca este firesc sa dezlegam transferul si pretransferul între cele doua medii daca îndeplinesc conditia de medii“.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame