Salariile angajatilor din învatamânt ar putea sa nu mai fie platite de consiliile locale


Sindicalistii din Educatie au convenit miercuri cu reprezentantii ministerului de resort ca finantarea de baza a scolilor, respectiv plata salariilor angajatilor, sa se faca direct de la bugetul de stat, nu prin consiliile locale.

"Am decis ca plata salariilor angajatilor din sistem, adica finantarea de baza a scolilor, sa se faca direct de la bugetul de stat, iar scolile sa devina ordonatori secundari de credit. În responsabilitatea primariilor va ramâne numai întretinerea scolilor si plata altor programe educationale si a burselor. Au fost însa voci care au spus ca si aceste plati sa se faca tot direct catre scoli, nu de la bugetul de stat", a explicat, pentru NewsIn, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Constantin Ciosu.

PhotobucketReprezentantii sindicatelor au mai spus ca nu s-a convenit înca daca finantarea scolilor se va face per elev, la fel ca în sistemul universitar, sau nu. "Noi am prefera o finantare multianuala, pentru ca modelul universitar nu este cel mai fericit", a mai spus Ciosu.

Initial, discutiile legate de finantare se refereau la finantare per elev, care ar fi permis inclusiv ca liceele private sa primeasca bani de la stat. Aceasta idee a fost sustinuta si în proiectele legislative propuse de Comisia prezidentiala de educatie, condusa de fostul ministrul Mircea Miclea, si în pachetul initiat de fostul ministru Cristian Adomnitei.

Tot miercuri, ministerul si sindicalistii au convenit ca posturile didactice sa fie ocupate printr-un examen de titulalizare care, odata promovat, permite angajarea în sistem. Si aceasta decizie difera de ideile legate de descentralizare ale comisiei prezidentiale. Miclea propunea ca posturile didactice sa fie ocupate prin concurs la nivelul scolii, iar titulari în sistem sa fie numai profesorii cu performante deosebite.

Discutiile legate de descentralizarea sistemului de învatamânt vor continua saptamâna viitoare. Propunerile agreate atât de Ministerul Educatiei, cât si de sindicate, se vor gasi în proiectul viitoarei legi privind descentralizarea.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame