Elevii din Arad au protestat împotriva subiectelor de la bacalaureat


Aproximativ 200 de elevi din clasele terminale ale liceelor din Arad au protestat, astazi, pe platoul din fata Palatului Administrativ din municipiu, solicitând ca extragerea subiectelor pentru examenul de bacalaureat din acest an sa fie facuta din primele 50 de variante.

Actiunea elevilor de la Arad este prima de acest gen organizata în tara, iar majoritatea participantilor la au purtat îmbracaminte de culoare neagra.

Mitingul de protest a fost organizat de Grupul de actiune "50 pentru BAC", format din elevi de la mai multe licee aradene, care au afirmat ca actiunea se desfasoara "pe fondul problemelor din învatamântul românesc, în special problema gradului de dificultate al variantelor de bacalaureat". "Principalele noastre solicitari sunt extragerea subiectelor pentru examenul de bacalaureat din acest an sa fie facuta din primele 50 de variante si acordarea integrala a banilor de alocatie, neprimiti pe luna ianuarie si februarie. De asemenea, cerem ca variantele de bacalaureat pentru elevii care acum sunt în clasa a XI-a sa apara la data de 1 ianuarie 2009. Noi dorim ca prin aceasta actiune civica sa creem precedent. Pentru a schimba ceva în aceasta tara trebuie sa ne unim fortele, sa iesim în strada într-un mod civilizat, sa actionam împreuna pentru a ne cere drepturile care ne sunt încalcate sau luate", a declarat Dorian Curcanu, membru al grupului de initiativa.

Elevii au mai spus ca o parte dintre profesori sustin revendicarile lor, dar la mitingul de astazi nu a participat nici un cadru didactic. În timpul protestului, elevii au scandat de mai multe ori "50 pentru BAC" si au cântat imnul national al României. "Pentru Bacalaureat trebuie sa se stie foarte bine de elev în special matematica, chimia, informatica. La matematica este cel mai greu. O varianta este compusa din trei subiecte. Când au aparut variantele pe Internet si unor profesori le-a fost greu sa le rezolve, unii stând 45 de minute pe o varianta. Atunci, la matematica, la Bac, ar trebui sa stam 9 ore în sala", a mai spus Dorian Curcan.

Seful Inspectoratului Scolar General Arad, Marius Gondor, a declarat ca elevii trebuie sa fie pregatiti si sa faca fata unui examen. "Traim într-o tara libera, deci fiecare are dreptul sa protesteze. Nu sunt împotriva a ceea ce au facut elevii aradeni astazi. Însa, mitingul mi se pare putin fortat. Ei trebuie sa fie pregatiti si sa faca fata unui examen. Când o sa se angajeze undeva nu cred ca o sa aiba întrebarile de la interviu postate pe internet. În ceea ce priveste acordarea alocatiilor aceasta este problema consiliilor locale si nu îmi permit sa o comentez. Iar, în ceea ce priveste postarea pe internet a subiectelor din data de 1 ianuarie 2009 aceasta este problema Ministerului", a declarat Marius Gondor.

Mitingul de protest al elevilor aradeni a fost organizat de Grupul de actiune "50 pentru BAC" si sprijinit de Asociatia "Millenium Center" si Consiliul Local al Tinerilor Arad.
 

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame