Testul PISA


Material publicat pe www.gandul.info la data de 13 martie 2008

Cu toate ca obtin cele mai proaste rezultate,

Elevii români considera testul PISA foarte simplu si plin de întrebari stupide

Unii elevi au recunoscut ca au mintit la întrebarile legate de mediul lor socio-educational

La testul PISA din 2006, România s-a clasat pe penultimul loc între tarile europene

Testul PISA pe care l-au sustinut, ieri, 875 de elevi din 25 de scoli din România a fost „floare la ureche” pentru elevii Scolii 117, din Bucuresti. Chiar dupa încheierea testului, care a durat aproape 3 ore, cei 35 de elevi de clasa a VIII-a, de la învatamântul de zi, dar si de seral, ne-au spus ca subiectele au fost foarte usoare. „Nu am avut emotii, pentru ca întrebarile au fost foarte simple, legate mai mult de cultura noastra generala”, ne-a spus Cristian (14 ani). Colega lui, Denisa Plopeanu, a sustinut acelasi lucru, doar ca a întâmpinat ceva dificultati la argumentare. „Am avut de raspuns la niste întrebari, în baza unor texte date. De exemplu, ne-au întrebat daca diabetul este o boala incurabila. Cel mai dificil a fost sa argumentam o idee, în baza unor opinii ale unor oameni, despre diverse boli”, ne-a spus Denisa.

10 micPrima parte a testului a constat în identificarea informatiilor din textele date, argumentarea sau interpretarea unor informatii. A doua parte a fost un chestionar legat de mediul socio-educational al elevilor, fapt care i-a nedumerit pe acestia. „Partea a doua a fost mai dificila, pentru ca trebuia sa spun ce lucreaza mama si tata si sa dau date despre mine si eu nu voiam sa spun”, ne-a spus Andrei Lupu (15 ani). Întrebarile „Esti baiat sau fata?”, „Câte bai aveti acasa?”, „Câte carti aveti în biblioteca?, „Aveti masina de spalat vase?” au fost catalogate de copii drept „stupide”. 10 dintre cei 35 de elevi au spus ca au mintit si au dat raspunsuri care nu reflecta realitatea, din simplul motiv ca „nu voiau sa spuna adevarul”. Majoritatea elevilor au spus ca ar fi de acord sa sustina astfel de teste si la disciplinele pe care le studiaza la scoala. „Îl luam pe 12 (n.n. – nota 12!), daca dadeam un astfel de test la scoala!”, ne-a spus Damian Alexandru (15 ani).

Testul PISA este un studiu comparativ international, pretestarea lui nu urmareste ierarhizarea scolilor si a elevilor, iar rezultatele nu sunt facute publice. Scopul testului este de a identifica problemele în felul în care sunt evaluati elevii. Domeniul principal al evaluarii PISA 2009 este citirea/lectura. În 2006, testul a urmarit evaluarea cunostintelor elevilor la stiinte (chimie, fizica, stiinte naturale si economie).

Info Plus

Codasii listei

România s-a clasat pe locul 47, din 57 de tari participante, la ultima testare internationala PISA, din 2006. Scorul României a fost de 418 puncte, în conditiile în care media în tarile participante a fost de 500 de puncte.

Paradox

Daca la testarile internationale, românii obtin rezultate dezastruoase, la Testele Nationale (n.n. – sustinute de elevi la 15 ani), în 2007, promovabilitatea a fost de 80,86%, cu 4 % mai mult decât în 2006. 90 de elevi au obtinut note de 10.

Nici unul

La PISA 2006, Finlanda, Hong Kong si Canada s-au plasat pe primele locuri. În fata României au fost toate tarile europene, cu exceptia Muntenegrului, care se afla pe locul 48. Nici un elev român nu a atins nivelul maxim de performanta.

AICI puteti descarca varianta la matematica a testului PISA 2006

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame