Grupa pregatitoare si liceul ar putea deveni obligatorii


Ministrul Educatiei a declarat joi în urma negocierilor cu sindicatele ca s-a convenit sa se propuna Parlamentului obligativitatea învatamântului liceal, precum si a grupei pregatitoare ce va fi asimilata la nivelul învatamântului primar.

"Este un obiectiv catre care România anului 2009 trebuie sa tinda, exista si în documentele europene o asemenea prevedere de extindere a gradului de cuprindere în învatamântul liceal. Daca prin lege se va accepta, consideram ca este un pas înainte spre formarea profesionala în societatea româneasca", a declarat Ecaterina Andronescu.

"Ne-am concentrat asupra ciclurilor de învatamânt, am convenit asupra obligativitatii grupei pregatitoare, apoi vor ramâne 4 ani ciclul primar, 4 ani ciclul gimnazial si ciclul liceal de 4 ani", a explicat ministrul.

Ministerul si sindicatele au convenit joi mai multe principii, preluate în buna parte din Pactul pentru Educatie si din legile comisiei prezidentiale.

"Trebuie sa fie o lege care sa adune toate ideile pozitive", a spus ministrul.

Printre principiile definite se afla cel al echitatii si egalitatii de sanse, al autonomiei universitare, al libertatii academice, al transparentei, al respectarilor si drepturilor studentilor, al învatarii pe tot parcursul vietii.

Ministrul Educatiei a precizat ca de vineri vor fi invitati la discutiile cu sindicatele si reprezentantii asociatiilor de parinti.

Ecaterina Andronescu a discutat joi cu membrii federatiilor sindicale despre propunerile de reformare a sistemului de educatie.

Ministerul Educatiei s-a întâlnit si marti cu reprezentatii sindicatelor pentru a discuta despre noile legi din învatamânt, însa sindicalistii au declarat ca ministerul de resort nu le-a prezentat, înca, nicio schita de lucru pentru elaborarea noilor legi ale învatamântului, motiv pentru care discutiile pe aceasta tema au fost reprogramate pentru ziua de joi.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame