Cum va fi Bac-ul in 2010


Ce se va schimba la Bac, incepand de anul viitor?

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat sambata, la finalul unei noi runde de negocieri cu sindicatele pe tema pachetului de legi privind reforma educatiei, cateva dintre schimbarile posibile la bacalaureat.

Potrivit ministrului, restructurarea acestui examen prevede derularea lui in doua etape. Una dintre ele va avea loc pe parcursul clasei a XII-a, cand elevii vor fi evaluati privind competentele lor lingvistice, in comunicare, precum si cele in utilizarea calculatorului.

Aceste evaluari se vor incheia cu obtinerea unui "europass", un certificat de nivel european, care va confirma calitatea competentelor absolventilor de liceu in privinta utilizarii limbilor straine si a calculatorului, a mai explicat ministrul.

In plus, la finalul clasei a XII-a, elevii isi vor testa cunostintele sustinand trei probe scrise. Obligatorie pentru toti va fi cea la limba si literatura romana, elevii de alte nationalitati urmand sa sustina in plus si proba la limba materna.

balonCea de a doua proba de bacalaureat va fi matematica pentru absolventii claselor cu profil stiintific si vocational si istoria pentru cei din zona socio-umanista, a mai declarat ministrul Educatiei.

"Cea de a treia proba a bacalaureatului va fi la alegere din ariile curriculare specifice", a precizat Andronescu mentionand ca va fi vorba, printre altele, de chimie, fizica, biologie, sau informatica la liceele cu profil real, si de economie, geografie, logica, filosofie, la socio-uman.

Ecaterina Andronescu a mai explicat ca restructurarea bacalaureatului se face in vederea avantajarii elevilor si simplificarii probelor si a subliniat ca, in plus, "elevii care au terminat licee de specialitate cu specific bine conturat vor putea sa dea evaluare si obtine si certificate de competente profesionale".

"Sper ca aceste schimbari sa intre in vigoare din acest an", a mai declarat ministrul Educatiei, refuzand sa comenteze solutia avansata in acest sens de unul dintre liderii sindicali participanti la negocieri care a propus ca pachetul de legi privind reforma in educatie sa intre in vigoare prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame