Calificative acordate Universitatilor de catre ARACIS


Câte parale face facultatea ta

35 de universitati, dintre cele 100 existente, au fost evaluate de Agentia Româna de Asigurare a Calitatii Învatamântului Superior.23 de institutii de învatamânt superior au obtinut calificativul maxim: „grad de încredere ridicat“. Universitatea „Petre Andrei“ din Iasi a primit „lipsa de încredere“.

Anul acesta, Agentia Româna de Asigurare a Calitatii Învatamântului Superior (ARACIS) a acordat calificative pentru 16 universitati de stat si particulare, din cele 100 care au autorizatie de functionare si acreditare.

Doua institutii au primit „grad de încredere limitat”, cinci au fost catalogate cu calificativul „încredere“, în timp ce zece au fost evaluate cu „grad de încredere ridicat”.

Fiecare dintre aceste calificative semnifica modul în care institutia a îndeplinit standardele de calitate în privinta profesorilor, a dotarilor si a indicatorilor de performanta.

„Universitatea cu «grad de încredere ridicat» arata ca ceea ce pretind reprezentantii universitatii în privinta calitatii educatiei are corespondent în realitate. O astfel de institutie, odata ce a îndeplinit toate criteriile, va mai fi evaluata peste alti cinci ani“, afirma Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei.

Institutia care a primit doar „grad de încredere” nu îndeplineste toate criteriile cerute. De exemplu, nu are profesori suficienti pentru numarul de studenti scolarizati. În cazul încrederii limitate, universitatea va avea un termen în care sa-si puna la punct criteriile calitatii.

Pâna acum au fost evaluate 35 de universitati

În afara celor 16 universitati evaluate în 2009, ARACIS a mai controlat, în 2007 si 2008, alte 19 institutii de învatamânt superior. Dintre acestea, numai una, Universitatea „Petre Andrei“ din Iasi are calificativul „lipsa de încredere”.

Activitatea de evaluare va continua pâna când toate universitatile din România vor avea calificative. „Universitatile care nu se afla acum pe lista ARACIS nu au ajuns înca sau, dupa caz, nu au vrut sa fie evaluate. Tinerii care doresc sa urmeze o facultate acreditata sau autorizata trebuie sa consulte lista cu institutii din hotarârea de guvern din acest an“, a declarat Ecaterina Andronescu.

Rectorii ale caror institutii au primit concluziile evaluarilor sustin ca, în viitor, acestea vor fi mult mai dure. „În 2008, ASE si-a acreditat toate programele de licenta si de masterat si a primit „grad ridicat de încredere”.

Aceasta înseamna ca avem toate conditiile pentru a organiza un învatamânt superior de calitate”, a explicat Gheorghe Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. El a adaugat:„În opinia mea, peste cinci ani evaluarea va fi mult mai dura. Vor conta foarte mult vizibilitatea internationala, colaborarile si contractele cu universitati din strainatate, ca si articolele publicate în revistele de prestigiu din lume”.

Tinerii care doresc sa urmeze o facultate acreditata sau autorizata trebuie sa consulte lista cu institutii din hotarârea de guvern din acest an. Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei

Ion Cucui, rectorul Universitatii „Valahia” din Târgoviste, spune: „Am fost surprinsi ca în urma controlului din acest an al ARACIS am obtinut numai calificativul „încredere”. Pâna în 2009 nu a existat un astfel de calificativ“.

Legi noi

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca intentioneaza sa promoveze în noile legi ale învatamântului superior prevederi potrivit carora numai universitatile considerate de încredere sa poata organiza examen de admitere.

a doua listaprima lista





































Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame