Codul Educatiei - cum sa schimbi fara sa modifici


ARACIS ramâne singura institutie care are dreptul sa dea acreditari. Rectorul va fi ales, ca si pâna acum. Doar universitatile vor avea voie sa organizeze doctorat

Clanurile si incompatibilitatile – la voia senatului

Ceea ce a ramas neschimbat fiindca pozitia ministrului n-a coincis cu cea a sindicatelor, este problema interdictiei de ocupare a unor functii de conducere (concomitent), în aceeasi universitate a rudelor de pâna la gradul IV sau afini. „Doamna ministru a spus ca aceasta problema trebuie s-o lasam la latitudinea cartei universitare”, ne-a declarat Hadar. În general, în învatamântul superior din UE exista interdictia ca rude (pâna la gradul IV) sa ocupe în acelasi timp functii de conducere într-o universitate.

Tot la latitudinea cartei universitare a fost lasata si incompatibilitatea dintre functia de rector si parlamentar sau membru al Guvernului. Rectorul, în schimb, va fi în continuare ales, proiectul Codului.

Educatiei neaducând nici o modificare la acest capitol.

ARACIS – mica institutie ce da acreditare

„N-am acceptat deocamdata sa lasam la întâmplare acreditarea universitatilor, asa ca am prevazut ca, în continuare, cel putin câtiva ani, singura agentie care sa dea autorizarea de functionare si acreditarea sa ramâna ARACIS“, ne-a declarat, în exclusivitate, Anton Hadar, presedintele executiv al federatiei „Alma Mater“, legat de noutatile asupra carora au cazut de acord minister si sindicate, la dezbaterile asupra Codului Educatiei. Tot ieri, sindicalistii si Andronescu au stabilit ca în viitoarea Lege a învatamântului superior sa se scrie clar ca o universitate nu poate fi acreditata decât daca are minimum 5 programe de studii autorizate provizoriu, fata de prevederile de acum, care fac posibila acreditarea si cu un singur program de studii. Celelalte conditii privind acreditarea s-au mentinut si în proiectul Codului.

În acelasi timp, noua lege va cere ca raportul studenti/cadru didactic sa fie clar stipulat la 40 studenti/1 cadru didactic. Noile prevederi ale proiectului au fost determinate mai ales de situatia actuala a învatamântului, debandada de la Universitatea „Spiru Haret“, dar si de la alte universitati, determinându-i pe sindicalisti si pe ministru sa detalieze în lege conditii, ce tin mai degraba de metodologii, standarde si regulamente, decât de lege.

Studentii vor sa fie consiliati

Reprezentantii studentilor au cerut sa li se asigure consilierea prin înfiintarea centrelor de consiliere si orientare profesionala. În privinta organizarii doctoratului se propune ca modificari ca doar universitatile sa poata fi organizatoare a acestui ciclu (ciclul III Bologna), iar aceste programe de studii sa se organizeze atât la cursuri de zi, cât si la FR (frecventa redusa). Pentru studentii – doctoranzi se propune o indemnizatie lunara echivalenta cu salariul net al unui asistent de cercetare. Cei de la FR vor primi indemnizatii sau sprijin financiar, în functie de cum decide senatul universitar. Introducerea noii denumiri de student-doctorand, fata de cea actuala, de doctorand, are drept scop pastrarea posibilitatii ca doctorandul sa beneficieze de toate facilitatile (transport CFR, transport în comun, bursa) de care dispun si vor dispune în continuare studentii ciclului de licenta.

Studiile postuniversitare – 5 tipuri noi de studii

Plagiatul, ca si lucrarile de proasta calitate vor fi aspru sanctionate: doctorandul va pierde titlul, iar profesorul coordonator va fi si el sanctionat prin pierderea calitatii de profesor coordonator. Cele doua notiuni nu sunt definite, nici în proiect, nici în alte reglementari nationale. Se propune dubla coordonare a unui doctorat, fie cu 2 profesori din tara, fie cu unul din tara si altul din strainatate. Proiectul introduce pentru învatamântul superior studiile post-universitare doctorale dupa modelul european.

Acestea vor avea durata de 1 an (studii postuniversitare de specializare), 2 semestre pentru programele postuniversitare de formare continua, de aprofundare, complementare si interdisciplinare.

Si studiile de masterat vor fi organizate tot pe 5 tipuri ca si studiile postuniversitare doctorale.

Anton Hadar, presedintele executiv al federatiei „Alma Mater“ - Singura agentie care sa dea autorizarea de functionare si acreditarea (universitatilor n.r.) sa ramâna ARACIS

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame