Studentii sunt nemultumiti de noul Cod al Educatiei


Reprezentantii studentilor acuza graba din discutiile pe Codul educatiei

Reprezentantii studentilor care au participat la discutiile pe tema Codului educatiei nu agreaza modul de lucru impus pâna acum de ministerul Educatiei si profita de întreruperea de trei zile a discutiilor, pentru a revizui articolele neclare, a declarat pentru NewsIn presedintele ANOSR, Cezar Hâj.

"Am discutat pe baza textelor la prima vedere, care erau citite foarte repede. A trebuit sa fim foarte atenti si sa insistam sa revenim asupra unor articole deoarece se încearca trecerea cu vederea a anumitor aspecte, precum finantarea universitatilor private. Se încearca legitimarea unor articole destul de dubioase. Avem o serie de lucruri pe care nu le-am înteles din cauza modului de lucru", a declarat Cezar Hâj.

PhotobucketPresedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din România a adaugat ca profita de sistarea temporara a discutiilor, pentru a vedea ce au ratat din textul codului si pentru a pune la punct o serie de modificari pe care le vor prezenta când vor fi reluate întâlnirile. Nemultumit de faptul ca ministerul nu a furnizat toate documentele pentru a le putea revizui pâna marti, Cezar Hâj a precizat ca e posibil ca, în momentul în care reprezentantii ministerului vor veni cu propuneri pe ultima suta de metri, studentii sa refuze discutarea acestora.

Referitor la modificarile aduse de organizatia studentilor în textul codului educatiei, presedintele ANOSR a evidentiat introducerea statutului elevului în învatamântul preuniversitar si a statului studentului pentru învatamântul universitar, documente la care reprezentantii studentilor lucreaza de doi ani, în cadrul carora vor fi incluse drepturi si obligatii. În plus, ANOSR sustine clarificarea reprezentarii studentilor în consiliile universitatilor, pentru ca acestia sa poata participa la luarea deciziilor care îi privesc.

"Vrem sa obtinem si o clarificare a burselor, care ar trebui ori sa stimuleze performanta, ori sa fie un ajutor pentru persoanele cu probleme. Acum nu exista o viziune clara asupra burselor", a adaugat Hâj.

ANOSR sustine, de asemenea, introducerea unor prevederi clare care sa ajute studentii, sub forma unei carte a studentilor, în cadrul cartei universitare, care sa cuprinda si drepturile locale ale acestora în cadrul institutiei, precum acces nelimitat la bazele sportive si la facilitatile acesteia.

Cezar Hâj a propus introducerea în codul educatiei a unei prevederi care sa asigure accesul liber al studentilor la muzee, institutii si activitati culturale organizate de stat.

Legat de propunerea ministrului Educatiei de introducere a unui nou organism de verificare si acreditare a universitatilor, alaturi de ARACIS, presedintele ANOSR a declarat ca studentii sunt în continuare împotriva acestei modificari.

"O alta institutie de acest tip ar duce la scaderea standardelor calitative. Doamna ministru sustine introducerea unei noi institutii de acreditare, iar noi vrem o singura institutie care sa nu abuzeze de puterea pe care o are. E ilogic sa existe doua institutii de stat care sa faca acelasi lucru. Sunt o serie de interese care se ascund în spatele înfiintarii unei alte agentii, o serie de universitasi care nu au primit acreditare si vor o evaluare mai vaga. Discutiile pe aceasta tema vor continua începând de marti", a adaugat presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din România.

Ecaterina Andronescu a anuntat, sâmbata, finalizarea Codului Educatiei, în urma discutiilor cu sindicalistii, reprezentanti ai studentilor si parintilor, urmând ca marti sa se faca o ultima revizuire a acestuia, înainte de a fi publicat si supus dezbaterii publice.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame