Fotoliul Ecaterinei Andronescu se clatina


Ecaterina Andronescu, amenintata de Boc, titreaza Jurnalul National. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, va fi demis in cazul in care nu anuleaza ordinul care ii confera dreptul de a schimba directorii de scoli, dupa cum a amenintat vineri premierul Emil Boc.

Seful Guvernului a precizat ca a discutat telefonic cu Ecaterina Andronescu, i-a cerut sa retraga acest ordin si a fost asigurat ca noua prevedere nu va fi pusa in aplicare. Ministrul Educatiei insa l-a contrazis pe premier si a declarat ca nu este obligata sa urmeze directiva acestuia.

"Eu nu cred ca trebuie neaparat sa urmez Guvernul, pentru ca nu face nici un ministru lucrul acesta in legatura cu fiecare dintre ordinele pe care ministrii le dau", a declarat Andronescu la Antena 3.

Photobucket"Ceea ce am constatat eu de la acest inceput de an scolar este ca foarte multe asemenea numiri cu delegatii au avut loc in multe dintre judetele tarii. Asemenea numiri cu delegatie, fara concurs, eu le-am apreciat ca fiind mai ales numiri pe criterii politice. Legislatia stabileste ca directorii de scoala sunt produsul unui concurs pe care il organizeaza Inspectoratul Scolar si, dupa concurs, numirea directorilor se face prin ordin de ministru", a explicat ministrul Educatiei.

Boc: Daca Andronescu pune in aplicare ordinul pentru numirea directorilor, pleaca! Ministrul Educatiei: Nu am apucat sa vorbesc cu dansul, scrie si Gandul.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, ca a avut o discutie telefonica cu Ecaterina Andronescu pe tema ordinului privind numirea directorilor de scoli si ca aceasta a fost de acord sa renunte la aceasta masura, dupa ce el i-a spus ca aplicarea ordinului va duce la revocarea sa.

"Nu am apucat pentru ca dansul a fost plecat. Ieri, cand a iesit aceasta discutie publica, sa spunem asa, m-a cautat si dansul la telefon, eu nu aveam telefonul la mine, eram intr-o intalnire. Cand am revenit, l-am sunat eu si dansul n-a mai putut sa raspunda, deci raspunsul corect este ca n-am apucat sa vorbesc cu domnia sa", a declarat, vineri, ministrul Educatiei, despre discutia invocata de seful Executivului.

Intrebata ce va face cu ordinul, daca il va retrage, Ecaterina Andronescu a sustinut in continuare ca in prealabil trebuie sa discute cu premierul Boc si sa-i explice continutul acestui document.

Boc o remaniaza pe Andronescu daca schimba directorii, titreaza si Ziua. Premierul Emil Boc s-a alaturat vineri colegilor de partid care cer demisia Ecaterinei Andronescu, amenintand-o pe aceasta cu remanierea.

Geoana a amintit insa ca deciziile de remaniere nu se iau unilateral. "Primul ministru nu poate decide singur remanierea Ecaterinei Andronescu. Exista o Coalitie, iar aceasta propunere va fi discutata in interiorul ei", a avertizat liderul pesedist.

Discutia s-ar putea purta si cu demisiile a trei ministri PD-L pe masa, Blaga, Stanisoara si Udrea, care ar putea renunta la functii pentru a-i presa pe social-democrati. Scenariul a fost confirmat de surse din interiorul PD-L, acestea adaugand ca, din partea PSD, ar putea fi remaniat si ministrul de Interne, Dan Nica, iar o posibila restructurare ar putea avea loc saptamana viitoare.

De altfel, remanierea unui ministru prin decizie unilaterala a premierului ar fi o premiera in actualul Guvern de coalitie, avand in vedere ca ministrii care au fost inlocuiti din decembrie 2008 incoace fie si-au dat demisia, cazul Liviu Dragnea si Monica Iacob-Ridzi, fie au pierdut sprijinul politic al propriului partid, cazul Gabriel Oprea.

Fotoliul Ecaterinei Andronescu se clatina. Emil Boc a cerut ministrului educatiei sa retraga ordinul de schimbare a directorilor, anunta Gardianul.

Ordinul dat de ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, prin care s-a decis schimbarea tuturor directorilor cu delegatie din unitatile de invatamant preuniversitar (peste 80%, la nivelul tarii, n.r.) de schimbare, a determinat ca o parte din sindicate sa rupa relatiile cu institutia guvernamentala.

Liderul grupului PD-L din Camera Deputatilor, Mircea Toader, a anuntat ca ii cere premierului Emil Boc revocarea din functie a Ecaterinei Andronescu, daca aceasta nu retrage ordinul privind numirea directorilor din invatamantul preuniversitar de catre ministrul educatiei.

Si deputatul PD-L Raluca Turcan a declarat ca, in urma ordinului dat de ministrul Ecaterina Andronescu, aceasta are doua variante: fie sa retraga acest act, fie sa isi dea demisia, cu recunoasterea implicita a erorii pe care a facut-o.

Andronescu nu renunta nici la ordin, nici la scaun, informeaza Evenimentul Zilei. Amenintata de premier cu remanierea daca nu anuleaza la decizia de a detasa directori si inspectori, ministrul se rezuma la explicatii.

Daca nu anulezi ordinul, pleci din scaunul de ministru al educatiei! Asa a sunat mesajul de amenintare adresat, pe mai multe voci, Ecaterinei Andronescu, atat de catre colegii de guvernare, de sindicalistii din invatamant si de alti politicieni, cat si de catre premierul Emil Boc.

Premierul Boc este la fel de virulent in declaratii. "Vreau sa stiti ca aceasta decizie este total opusa viziunii pe care am promovat-o in Legea educatiei nationale. Am cerut ministrului sa opreasca aplicarea a cestui ordin si la fel de clar vreau sa precizez ca, daca acest ordin va fi pus in aplicare, iar directorii vor fi schimbati prin ordin al ministrului educatiei, concomitent va avea loc remanierea ministrului educatiei", a declarat Boc.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame