Teste de evaluare: grele la lb. romana, usoare la matematica.


Examenele nationale de la clasa a VIII-a, din acest an, vor fi mai dificile, spun profesorii

Ministerul Educatiei a publicat, pe 30 noiembrie 2009, modelele de subiecte pentru evaluarea nationala pe care elevii clasei a VIII-a o vor sustine în anul scolar 2009-2010. Noile examinari se vor face dupa model international. Profesorii avertizeaza însa ca noua structura i-ar putea pune în dificultate pe elevi, neobisnuiti cu noile cerinte.

examenLa Limba si Literatura Româna principala provocare a elevilor va fi textul la prima vedere. Spre deosebire de anii trecuti în care se punea accent pe comentariile deja învatate, noile examene se vor concentra pe creativitatea elevilor.

''Subiectele sunt altfel organizate la aceste examene, cu mai mult accent pe textul la prima vedere. Este mai putin previzibil decât testele clasice, care presupuneau memorare mecanica. Ne dorim sa nu producem doar elevi care memoreaza, dar trebuie stiute aceste cerinte la început de ciclu. Manualele trebuie si ele facute dupa noul model'', a declarat pentru REALITATEA.NET Camelia Gavrila, profesor de Limba si Literatura Româna la Colegiul ''C. Negruzzi'' din Iasi si fost inspector scolar general.

Vor fi testate cunostintele de morfologie, sintaxa, vocabular, punctuatie, ortografie sau stilistica. Daca primul subiect va testa capacitatea de a întelege si a descifra un text la prima vedere, un alt subiect va verifica abilitatile de redactare ale elevilor.

Dificultatea noului examen va fi data nu doar de textul la prima vedere, ci si de numarul mare de cerinte.

''Este destul de mult pentru doua ore, cât dureaza examenul. Sunt multe cerinte, mult de lucru. În plus, si modul de concepere a subiectelor îi poate pune în dificultate. Contextul poate fi surprinzator. Nota 5-6 se va lua destul de usor. Sunt suficiente cunostinte minime. Pentru note mari însa va fi mai greu'', a mai spus profesorul Camelia Gavrila.

La matematica, profesorii care au conceput modelele de subiecte au fost mai atenti cu elevii.

''Nu am vrut sa le dam din prima toti itemii pe model international, pentru ca ar fi fost mai dificil pentru ei. Noul model este un melanj între tipul clasic si cel international'', a declarat inspectorul scolar general al municipiului Bucuresti, Cristian Alexandrescu, profesor de matematica la Liceul ''Ion Creanga'' din Capitala.

Profesorul Alexandrescu spune ca elevii nu trebuie sa fie speriati de noul tip de examinare. Noile subiecte ar putea fi chiar mai usoare decât cele din anii trecuti.

Elevii de clasa a VIII-a vor fi evaluati prin noul test national doar la limba româna si matematica, spre deosebire de anii trecuti, când aveau si o a treia proba la alegere, istoria sau geografia.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame