2010 vine cu reduceri de personal in invatamantul preuniversitar. Vezi reactia sindicatelor.


Potrivit ordonantei de urgenta, cele mai mari reduceri vor fi facute în judetele: Buzau, peste 1.100 de posturi, Neamt cu aproape 600 de posturi, Ilfov 579 de posturi, Satu Mare 566 de catedre si Bihor - 551 de posturi.

De cealalta parte, cele mai putine taieri se vor face în judetele: Mures- 205, Calarasi-169, Iasi- 153, Vaslui- 144, Maramures-113.

Potrivit secretar de stat de la Ministerul Educatiei, Oana Badea, disponibilizarile se vor face din 1 septembrie 2010.

PhotobucketReprezentantii ministerului spun ca nu va exista pericolul sa râmâna copiii fara profesori. Primii vor pleca pensionarii si personalul necalificat. Sindicalistii vor fi chemati la negocieri în 4 sau 5 ianuarie.

Sindicalistii spun însa ca aceste reduceri vor destabiliza sistemul de învatamânt.

"Este o informatie oficiala. Vor fi reduse 5% din cele peste 321.000 de posturi. Acest lucru înseamna cu 15.000 mai putini oameni, ceea ce va duce la comasari de clase. Discutam de 15.000 de disponibilizari persoane fizice nu locuri neocupate. În perioada ianuarie-mai 2010, când se face încadrarea pentru luna septembrie 2010, vor fi mai putine locuri", a declarat Liviu Pop, secretar general al FSLI.

"O radiografie exacta a sistemului o putem face si dupa ce vom vedea bugetul. Nu au fost consultati si partenerii sociali, de aceea trebuie sa analizam pozitie cu pozitie, judet cu judet. Acet lucru ar putea duce la un dezechilibru, în conditiile în care 2009 au fost facute deja 14.000 de disponibilizari", a adaugat acesta.

Presedintele Federatiei "Spiru Haret" crede ca vor urma actiuni de protest.

"Se urmaste marirea claselor de elevi si în al doilea rând directorii sa aiba norma întreaga, iar în aceste conditii nu va mai putea fi un bun manager", a declarat presedintele Federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu.

"Vor fi, probabil, actiuni de protest, nu numai în învatamânt, ci în toate domeniile. Domnul Boc, în loc sa se uite unde s-a marit în mod nejustificat numarul de salariati, se leaga tot de învatamânt si sanatate, care au fost defavorizate si pâna acum", spune Isvoranu.

Reprezentantii FSLI  considera ca Guvernul ar fi trebuit sa-i consulte înainte de a lua decizia sa reduca posturile din învatamânt.

"Revoltator ce s-a întâmplat ne-am trezit cu aceasta ordonanta de urgenta data fara nici cel mai mic respect fata de partenerii sociali dialog. Nu am discutat niciodata numarul în total si defalcarea pe judete. Nu a fost în discutia consiliului economic si social al României. E inadmisibil. Îmi face impresia ca nu mai putem vorbi de un stat, stat de drept în care partenerii de dialog sa fie respectati", a declarat Aurel Cornea, lider FSLI.

"În acest an în tot sistemul bugetar am redus deja cu 18.000 numarul de posturi din învatamânt, facând o analiza temeinica si comasând numarul de clase", a adaugat acesta.

"Am impresia ca  s-a facut un act pur contabil în care s-a împartit numarul de elevi la numarul maxim de copii câti trebuie sa fie într-o clasa adica 30. Dar în realitate situatia nu sta asa pentru ca avem în mediul rural clase cu 10- 15 elevi pe care nu poti sa-i comasezi", a spus Aurel Cornea.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame