Cum se vor reduce posturile din învatamânt


Cum se vor reduce posturile din învatamânt: norme mai mari, clase comasate, directori la catedra

15.000 de posturi în învatamânt trebuie sa dispara pâna la data de 1 septembrie. Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca au de unde sa taie posturile. Sindicatele se tem, însa ca masurile ministerului ar putea da peste cap sistemul de învatamânt.

PhotobucketDupa taierea celor 15.000 de posturi, o varianta ar fi ca profesorii ramasi sa predea mai multe ore. În prezent norma unui dascal este de 18 ore pe saptamâna, dar sindicalistii spun ca Ministerul Educatiei poate propune majorarea normei la 20 de ore, printr-o Ordonanta de Urgenta care sa modifice Statutul cadrului didactic.

În unele scoli ar putea fi comasate clasele. De exemplu, din trei clase cu câte 20 de elevi s-ar putea face doua clase a câte 30 de elevi, numar maxim prevazut de lege. În acest caz, activitatea profesorilor este restrânsa. Asta înseamna ca unii titulari vor pleca la alte scoli, în locul suplinitorilor.

O alta varianta ar fi ca directorii de scoli sa nu mai fie degrevati de ore. Potrivit sindicatelor, aproape 15.000 de directori nu îsi fac norma iar în locul lor predau suplinitorii.

În prezent, din cele 243.000 de posturi didactice, doua treimi sunt ocupate de titulari. 46.000 de norme sunt ocupate de suplinitori, iar 5.200 de posturi apartin necalificatilor. Sa nu uitam nici de pensionarii care predau la ore sau de profesorii asociati.

Astfel, ministerul are 69.000 de posturi, din care ar putea taia. Potrivit raportului privind starea învatamântului din 2009, în gimnaziu, un profesor preda în medie la 11 elevi, iar în liceu are 15 elevi.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame