Declaratia doamnei Oana Badea, în urma întâlnirii cu inspectorii scolari


Declaratia doamnei Oana Badea,secretar de stat pentru învatamânt preuniversitar, în MinisterulEducatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului
11.01.2010

În urma întâlnirii cu inspectorii scolari, secretarul de stat afacut urmatoarea declaratie: ,,Aceasta convocare este legata deemiterea ordinului de ministru, care vizeaza fundamentarea cifrei descolarizare. Pentru noi, fundamentarea cifrei de scolarizare esteesentiala ca baza pentru ca alocarea  resurselor financiare per elev safie corect constituita. De asemenea, nu trebuie create iluzii lanivelul localitatilor, în ceea ce priveste existenta sau inexistentaunor clase, legat de accesul elevilor, spre exemplu, la liceu.
Afost foarte importanta întâlnirea, fata în fata, cu inspectorii scolarigenerali. Trebuie sa avem taria sa ne privim în ochi, atunci cândfundamentam cifra de scolarizare. Pentru noi, poate fi un lucru foartesimplu: calculam numarul total de elevi, numarul de elevi pe clase sirezulta un numar de clase pentru fiecare judet.
Pentru fiecare judeteste important însa ca aceasta procedura sa fie în conformitate cunevoile copilului. În sensul acesta, a avut loc discutia cu inspectoriiscolari.

În legatura cu Ordonanta de Urgenta  114/2009,inspectorii scolari au primit un document prin care MinisterulEducatiei cerea, pe de o parte, propuneri de masuri care sa duca laeficientizarea retelei scolare si, pe de alta parte, simulareapropunerilor de masuri pe care MECTS le-a înaintat si partenerilorsociali. Simularea propunerilor de masuri este foarte importanta pentruMinisterul Educatiei pentru ca ne da un feed-back cu privire lapotentialul pe care îl are fiecare propunere la nivelul judetelor.MECTS a vrut sa vada în ce masura, profilul fiecarui judet îsi va lasaamprenta asupra celor patru propuneri de masuri. Astfel, o masuraasteptata într-un judet, care poate produce efecte benefice sistemuluide învatamânt preuniversitar, sa nu poata fi aplicata în alt judet cusucces.
Astazi, Ministerul Educatiei a avut mai mult urechi decâtgura. În consecinta, am acceptat orice propuneri de masuri pe careinspectoratele le-au identificat, pentru ca masurile care vin dinspresistem spre noi sunt cele care se potrivesc. Conturam, ceea ce eunumesc, fotografia exacta pentru fiecare judet, în ceea ce privestesistemul de învatamânt preuniversitar. În acest moment, ne situam înacel punct în care putem calibra în fiecare judet sistemul deînvatamânt preuniversitar cu discernamânt, dar în beneficiul elevului,al comunitatii locale si al cetatenilor care traiesc în acele judete.Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului are respectpentru actul de învatare.
Respectul fata de contributiilecetatenilor prin taxe si impozite este esential. Înainte de toate,Ministerul Educatiei are respect fata de actul de învatare. Niciunadintre masurile si propunerile de masuri  pe care ni le-au facutinspectoratele nu pleaca de la premise absurde. Nu am folosit si nu vomfolosi masuri absurde. Nu am gândit si nu am permis propuneri care potsa duca, de exemplu, la ideea unei navete de 60 km pe zi, pentru ca amauzit acest lucru vehiculat la unele posturi de televiziune. În nici uncaz, Ministerul Educatiei nu va accepta o astfel de masura. Ceea ceeste esential pentru noi, este sa prioritizam actul nostru pentru elev.Banul urmeaza elevul, în consecinta, de acolo plecam pentrurecalibrarea sistemului, cadrele didactice sa fie calificate si sabeneficieze de un sistem normal în care sa predea orice disciplina îsipropun si apoi restul elementelor care survin din aceasta. Acestea eraulucrurile pe care vroiam sa vi le anunt în deplina transparenta. Maiadaug, la finalul declaratiei mele, faptul ca întâlnirea a fost nunumai benefica, dar s-a desfasurat  în conditii impecabile, colegial.Eu sunt fost inspector scolar general adjunct, stiu foarte bine ceînseamna sa gasesti la minister un partener de dialog, care ia în seamasolutiile pe care le aduci din teritoriu. Acesta a fost spiritulîntâlnirii mele cu colegii mei si asa va ramâne, cel putin din punct devedere al Secretariatul de Stat pentru Învatamânt Preuniversitar.
Va multumesc si va doresc  o zi buna!"

BIROUL DE PRESA

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame