PNL vrea o noua lege a Educatiei


Marga: PNL doreste elaborarea unui nou proiect de lege a Educatiei

PNL vrea o noua lege a Educatiei. Fostul ministru al Educatiei, Andrei Marga ca noua Lege din domeniu, propusa de PDL si aflata în dezbatere la Senat, duce la birocratizarea învatamântului.

Liberalul Andrei Marga a declarat, miercuri, ca PNL doreste elaborarea unui nou proiect de lege a Educatiei si renuntarea la actul normativ propus de PDL, care ar duce la birocratizarea învatamântului, adaugând ca ar fi mai bine ca, pâna la un nou proiect, sa se pastreze legea aflata în vigoare.

eleviMarga a subliniat ca problemele care sunt de rezolvat în educatia din România - cresterea nivelulul învatamântului, sporirea impactului economic si social al educatiei, marirea competitivitatii produselor românesti pe piete, formarea civica democratica, asanarea moravurilor - nu-si afla solutia în niciunul din documentele pe care sta politica educationala actuala, "nici în asa numitul Pact al educatiei, nici în proiectul de lege pe care PDL l-a prezentat la Parlament".

"Daca acest proiect de lege al educatiei înainteaza în locul unui învatamânt orientat spre formarea persoanei si catre inovatie, România va avea un învatamânt birocratizat, mai birocratic ca oricând dupa 1989, pe care îl vor controla tot felul de experti de mucava si de politruci. Cu astfel de lege, România ar intra într-o deriva pe termen lung cu pierderi si costuri greu de subestimat", a apreciat liberalul.

El a precizat ca PNL doreste elaborarea unui alt proiect de lege, care "sa îsi asume în sfârsit interesul public". "Decât o lege proasta, mai bine mai ramânem un timp cu aceasta lege care e în functiune si elaboram un proiect care sa poata pune în miscare energiile din societatea româneasca. (...) Parlamentarii PNL vor face tot ceea ce este posibil pentru a ameliora proiectul de lege al PDL, solutia este însa mandatarea comisiei de învatamânt a Senatulului, sau a unei comisii pe care Parlamentului are latitudinea sa o instituie cu elaborarea unui proiect care sa depaseasca erorile profesionale grave ale actualului proiect de lege", a opinat Marga.

El a adaugat ca o astfel de comisie ar instaura o dezbatere publica si ar folosi proiectele de legi existente, depuse la Parlament si al PNL si al PSD si PDL.

"S-ar realiza în acest fel un consens cât mai larg ar fortelor principale, parlamentare în dreptul unui proiect de lege", a precizat liberalul, subliniind ca educatia din România se afla într-o criza grava. La rândul sau, fostul ministru liberal al Educatiei, Anton Anton, a acuzat Ministerul Educatiei ca "a reusit sa faca praf toate agentiile care se ocupau cu cercetare".

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame