Grigore Gheba - publica si acum culegeri


PROFESORUL GRIGORE GHEBA - A SCOS LA TABLA O INTREAGA TARA

Din 1948 de cand a inceput sa scrie culegeri de matematica, profesorul Grigore Gheba, cu cele peste 30 de culegeri publicate, poate fi considerat pe drept cuvant "profesorul care a scos la tabla o tara intreaga".

Cel mai cunoscut autor de culegeri de matematica din Romania, profesorul Grigore Gheba, nascut pe 15 august 1912, (d. 05.09.2004) este cel care chiar la 91 de ani publica o noua lucrare, "Teme fundamentale in studiul matematicii - Clasele IV-X".

ghebaCulegerea este prima pe care venerabilul profesor nu o testeaza mai intai pe elevii sai si are pe coperta "figura Gheba", model geometric ce a limpezit ani de-a randul mintile elevilor.

Profesorul Gheba nu s-a sfiit niciodata sa critice conceptia manualelor scolare, fapt care i-a atras antipatia autorilor vremii, dar si simpatia profesorilor din intreaga tara.

Este cel care a avut marea inteligenta pedagogica sa imparta probleme pe genuri de solutii, "a ipotezelor, a restului din rest, a comparatiei", astfel algebra, dar mai ales geometria, devin punctul forte al lui Gheba, reusind sa le faca mai usor de inteles de catre generatii de elevi.

Consecvent in tot ceea ce a intreprins, Grigore Gheba a fost o viata profesor la Scoala Generala Nr. 146 din Capitala.

Ca si recunoastere a meritelor sale, incepand din 2001, este infiintat concursul care-i poarta numele, pentru elevii claselor IV-IX.

Pentru intreaga sa activitate depusa in slujba invatamantului, marele creator de culegeri de matematica, Grigore Gheba, a fost decorat de presedintele Ion Iliescu cu Ordinul "Steaua Romaniei in grad de cavaler".

"Pasiunea mea pentru matematici m-a subjugat de copil, marcandu-mi intreaga existenta. Ca elev, apoi ca student, iar mai tarziu ca profesor, nu m-am impacat defel cu insusirea superficiala a notiunilor de matematica, dar mai ales cu modul de prezentare de catre profesori, care sigur respectau manualele, neclare si confuze, pline de erori", spunea profesorul Grigore Gheba. 

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame