Liceenii vor putea studia optional Administrarea calculatoarelor si a retelelor


O NOUA DISCIPLINA IN LICEE: ADMINISTRAREA CALCULATOARELOR SI A RETELELOR

Elevii de liceu vor studia disciplina optionala Administrarea calculatoarelor si a retelelor incepand cu anul scolar 2010-2011.

Ministerul Educatiei a aprobat deja programa scolara pentru aceasta disciplina.



eleviInitiativa vine ca urmare a angajamentului pe care secretarul de stat în Ministerul Educatiei Oana Badea l-a luat în cadrul întâlnirii cu reprezentantii Cisco. În cursul lunii octombrie 2009, secretarul de stat a initiat un grup de lucru pentru introducerea cursurilor Cisco în liceele teoretice.

"Mi-am luat un angajament nu doar în fata Cisco, dar si a elevilor si profesorilor care asteptau aceasta oferta educationala. A fost un proiect pe care mi l-am asumat si pe care l-am dus pâna la capat. Am convingerea ca optionalul va fi apreciat, pentru ca ofera absolventilor avantaje clare în integrarea pe piata fortei de munca. Mai mult, competentele dobândite ca urmare a absolvirii cursului completeaza cu succes achizitiile dobândite pe parcursul scolaritatii elevului, astfel încât sa fie pregatit pentru provocarile ulterioare", a declarat Oana Badea, citata într-un comunicat de miercuri al Ministerului Educatiei.

Disciplina se poate studia în clasele a IX-a, a X-a, a XI-a sau a XII-a, câte o ora pe saptamâna, pe durata unui an, în cadrul curriculumului la decizia scolii (CDS), pentru filierele teoretica si vocationala, la toate specializarile.

Reprezentantii Ministerului Educatiei au precizat ca disciplina optionala ofera posibilitatea studiului avansat al elementelor de tehnologia informatiei, cu accent pe componentele hardware, gestionarea si utilizarea acestora.

"Competentele dobândite prin studiul acestui optional ofera absolventilor de liceu teoretic si vocational un sprijin în dezvoltarea competentelor pentru secolul XXI. Pentru liceele care aleg acest optional, continutul optionalului va fi disponibil online, în mai multe limbi, ceea ce ofera posibilitatea utilizarii lui în învatamântul bilingv sau cel pentru minoritatile nationale", a precizat sursa citata.

Cursul este tradus în limbile maghiara, germana, franceza, italiana, rusa, poloneza, spaniola, portugheza, turca, araba, greaca, hindi si japoneza.

La finalul cursului elevii au posibilitatea sa sustina un examen care, în conditiile promovarii, le ofera o certificare recunoscuta international în domeniul administrarii si utilizarii calculatoarelor (desktop si laptop), functionarii si securitatii retelelor de calculatoare. Continutul cursului este aliniat cu calificarile CompTIA A+ (SUA) si EUCIP IT Administrator (UE).

Programul Cisco Networking Academy a fost initiat ca urmare a semnarii, în 2005, a unui Memorandum de colaborare între Ministerul Educatiei si Cisco.

Documentul prevedea introducerea de cursuri oferite de Cisco, în curriculumul obligatoriu din învatamântul profesional si tehnic. În cadrul acestui parteneriat, Cisco a asigurat suporturile de curs în limba engleza, accesul la sistemul de evaluare si testare online precum si formarea instructorilor.

La rândul sau, Ministerul Educatiei, prin Centrul National de Dezvoltare a Învatamântului Profesional si Tehnic, a introdus cursurile NetAcad în curriculumul obligatoriu, pentru un numar de opt calificari din învatamântul preuniversitar, respectiv electronist retele de telecomunicatii, tehnician operator tehnica de calcul, tehnician de telecomunicatii, tehnician în automatizari, tehnician echipamente de calcul, tehnician infrastructura retele telecomunicatii, administrator retele locale si de comunicatii, analist programator.

De la implementarea acestui program, 218 profesori sau instructori au fost certificati pentru a preda IT Essentials 1 si 2. Alte 105 institutii de învatamânt din toata tara, organizate sub forma unor Academii Locale Cisco, sunt autorizate sa ofere cursuri în cadrul programului Cisco Networking Academy.

Începând din anul scolar 2007-2008, aproximativ 16.000 de elevi au urmat cursurile Cisco, recunoscute de angajatori de top din România si din strainatate. Ca urmare a obtinerii de fonduri europene, Centrul National de Dezvoltare a Învatamântului Profesional si Tehnic a introdus versiunea în limba româna pentru IT Essentials: PC Hardware and Software din cadrul Cisco Networking Academy.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame