De la toamna, elevii performanti ar putea face doi ani de studii într-un singur an scolar


        Elevii care fac performanta pot termina scoala mai repede. Ei au posibilitatea sa faca doi ani de studii într-un singur an daca dovedesc ca sunt capabili. Profesorii spun ca elevii exceptionali trebuie încurajati, dar promovarea a doi ani de studiu într-un singur an scolar sa fie permisa doar acelor copii care au fost supusi unei evaluari psihopedagogice riguroase.

        Ministrul Educatiei supune dezbaterii publice un proiect care prevede ca elevii de gimnaziu si liceu pot sa faca doi ani de studii într-un singur an scolar. Conditiile sunt ca acestia sa aiba rezultate exceptionale si capacitatea de a se integra într-o clasa cu elevi de vârsta mai mare.

        Parintii trebuie sa depuna o cerere, în anul scolar precedent, cel mai târziu cu 15 zile înainte de încheierea acestuia la unitatea de învatamânt la care este înscris elevul.

        Elevul va sustine un test transdiciplinar, iar dosarul sau va fi evaluat ulterior de Consiliul Profesoral al scolii dupa ce obtine:

-avizul psihologului scolar;
-avizul medicului scolar;
-avizul profesorului pentru învatamânt primar / dirigintelui;
-avizul a cel putin 50% dintre profesorii clasei;
-punctajul obtinut la testul transdisciplinar, de cel putin 80% din punctajul total al testului.

        Reprezentantii Ministerului Educatiei spun ca noua Lege a Educatiei clarifica modul în care elevii performanti pot sa solicite sa promoveze doi ani de studii deodata.

        "Nu e o noutate. Era posibil ca un elev promoveze doi ani de studiu într-un singur an, înca din 1998, însa doar pentru elevii olimpici. Elementul de noutate e ca acum orice elev cu performante poate accelera acest proces si în plus are nevoie de avizul medicului, psihologului si Consiliului Profesoral. Deci e nevoie de acordul profesorilor care predau la clasa din care face parte elevul si  de o evaluare psihologica pentru a fi siguri ca elevul face fata", spun reprezentantii Ministerului Educatiei.

        Reprezentantii Inspectoratului Scolar spun ca desi vechea lege permitea ca elevii sa faca doi ani de studii într-un an, nu exista o metodologie clara.

        "Nu îmi aduc aminte ca anul trecut sa fi avut cereri. Nu era o metodologie. Nu avem precedente pentru ca situatia nu a fost foarte clara. Sunt copii dotati, exceptionali, 1% dintre elevi sunt mult peste medie si e justificat. E normal, nu îi putem trata egal, trebuie sa se afirme. Important e ca parintii sa nu forteze pentru ca vor sa arate ce copii deosebiti au. Trebuie sa tina cont de parerea profesorilor", a declarat pentru REALITATEA.NET Marian Banu, purtatorul de cuvânt al Inspectoratul Scolar Bucuresti.

        Unii directori spun ca au primit solicitari din partea parintilor, însa, în lipsa unei metodologii clare, niciun elev nu a facut doi ani de studiu într-un singur an.

        "Am avut exprimata intentia unui parinte care considera ca elevul e performant la o singura materie. Mi se pare ca sunt necesare criterii de evaluare clare, stabilirea unei evaluari psihopedagogice clare a copilului respectiv care sa-i permita fara mare efort sa faca acest lucru. Sunt multe discipline si nu trebuie sa oboseasca, sa ajunga la saturatie. Parintele, de obicei, are o parere subiectiva, poate sa apara o neconcordata între copil si parinte. Am avut o discutie cu parintele care si-a exprimat aceasta doorinta. În opinia mea, perfectionarea la o limba straina se poate face prin cursuri adiacente ca sa-i deschida pofta de limba, dar sa nu cedeze", a declarat pentru REALITATEA.NET Norocica Maria Cojescu, director al Scolii Centrale din Bucuresti.

        Elevii care vor sa faca doi ani de studiu într-un singur an trebuie sa îndeplineasca câteva conditii:

a) calificativul anual sau media generala în anul scolar anterior sa fie:
- „foarte bine” pentru elevii din învatamântul primar;
- minim 9,00 pentru elevii din învatamântul gimnazial si liceal.

b) calificativul sau media generala la fiecare obiect de învatamânt în anul scolar anterior trebuie sa fie:
- „foarte bine” pentru elevii din învatamântul primar;
- minim 9,00 pentru elevii din învatamântul gimnazial si liceal.

c) calificativul sau media anuala la purtare trebuie sa fie:
- „foarte bine” pentru elevii din ciclul primar;
- minim 9,50 în ultimul an scolar pentru elevii din învatamântul gimnazial si liceal.

d) promovarea unui test transdisciplinar din curriculumul clasei anterioare cu un punctaj de cel putin 80% din totalul punctajului acordat pe test.

        Elevii admisi vor parcuge cei doi ani prin frecventarea a cel putin 50% din cursurile scolare aferente anului curent si a minim 40% din cursurile scolare aferente celui de-al doilea an de studiu.

        Noua metodologie de promovare a doi ani de studii într-un an scolar în învatamântul preuniversitar va intra în vigoare, cel mai probabil din toamna.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame