Guvernul amâna cu doi ani finantarea învatamântului cu minimum 6% din PIB


Guvernul amâna pâna în 2014 finantarea învatamântului cu minimum 6% din PIB

        Guvernul va amâna cu doi ani, pâna în 2014, termenul impus prin lege de la care trebuie sa asigure finantarea sistemului educational cu minimum 6% din PIB, justificând ca alocarea fondurilor la acest nivel impune un efort bugetar total suplimentar de peste 46 miliarde lei în anii 2012 si 2013.

        Amânarea termenului este prevazuta în Strategia fiscal-bugetara a Guvernului pentru perioada 2012-2014, obtinuta de MEDIAFAX.

        Noua lege a educatiei nationale, publicata în Monitorul Oficial la începutul acestui an, stabileste ca pentru finantarea educatiei nationale trebuie alocat anual din bugetul de stat si din bugetele autoritatilor publice locale minimum 6% din Produsul Intern Brut al anului respectiv. În acelasi timp, pentru activitatea de cercetare stiintifica trebuie alocat anual de la bugetul de stat minimum 1% din Produsul Intern Brut al anului respectiv.

        Aceeasi lege stabileste ca aceste prevederi trebuie sa intre în vigoare la 1 ianuarie 2012.

        Strategia Guvernului releva însa ca termenul va fi amânat cu doi ani, pâna în 2014, cu argumentul cheltuielilor bugetare ridicate.

        "Aplicarea acestor masuri ar presupune un efort bugetar suplimentar în anul 2012 de 22,4 miliarde lei si de 23,7 miliarde lei în anul 2013", se arata în document.

        Strategia a fost aprobata în sedinta de miercuri a Guvernului.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame