Parintii primesc liber de la serviciu pentru a-si insoti copiii in prima zi de scoala


Elevii din clasele I-XII vor incepe anul scolar 2014-2015 la data de 15 septembrie, cu obisnuita festivitate de deschidere organizata de fiecare unitate de invatamant in parte.

In anul scolar 2014-2015 atat elevii, cat si parintii, vor avea parte de cateva surprize pregatite de Ministerul Educatiei. Acesta este primul an in care parintii primesc liber de la serviciu pentru a-si insoti copiii in prima zi de scoala, la festivitatea de deschidere. Ziua libera va fi insa recuperata in urmatoarele 30 de zile calendaristice.

De asemenea, parintii mai primesc inca o zi libera de la serviciu in anul scolar 2014-2015, la cerere, pentru a-si duce copilul la un control medical in timpul anului scolar.

Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege care prevede obligatia angajatorilor de a acorda o zi libera salariatilor care au unul sau doi copii, in vederea verificarii starii de sanatatea a acestora. In cazul familiilor cu trei sau mai multi copii, se vor acorda doua zile libere pe an, consecutive sau la un anumit interval de timp, la latitudinea angajatorului.

Solicitarea unei zile libere pentru ingrijirea copilului se va realiza prin redactarea unei cereri, care trebuie depusa cu doua saptamani inainte, insa aceasta va fi recuperata la o zi stabilita de angajator.

De surprize vor avea parte si elevii din ciclul primar, care, inca din prima zi a anul scolar 2014-2015, vor fi obligati sa intoneze imnul national la inceputul cursurilor.

Unitatilor de invatamant le revine obligatia de a arbora drapeul Romaniei si de a folosi sigiliile cu stema tarii, conform Legii 74/2014. Legea prevede amenzi cuprinse intre 30.000-100.000 de lei pentru scolile si directorii scolilor care nu respecta prevederile legii.

"Dupa sanctionarea contraventionala, reprezentantul autoritatii este obligat ca in 24 de ore sa dispuna arborarea drapelului. In situatia in care nu se conformeaza, prefectul dispune arborarea prin intermediul personalului Institutiei Prefectului sau al Inspectoratului Judetean de Politie", se mai arata in textul de lege care a trecut tacit de Senat.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame