Guvernul a aprobat schema de finantare pentru dezvoltarea profesionala a 300 000 de dascali


        Guvernul a aprobat miercuri schema de finantare din fonduri europene pentru dezvoltarea profesionala a 300.000 de dascali din sistemul preuniversitar si universitar. Fiecare profesor va primi în jur de 150 de euro pe an, cu o alocare totala de 50 de milioane de euro.

        Reprezentantii Executivului au anuntat miercuri ca vor aloca 50 de milioane de euro din fondurile comunitare pentru „dezvoltarea carierei didactice pentru personalul din învatamântul preuniversitar si universitar”. 

        De acesti bani vor beneficia cel putin 250.000 de dascali din preuniversitar si aproximativ 40.000 din universitar. 

        Programul sustine perfectionarea continua a cadrelor didactice. Iar cuantumul aproximativ al subventiei este de aproximativ 150 de euro de persoana. Scopul subventiei este achizitionarea de materiale didactice”, se arata în documentul primit de la Guvern.

        "Un proiect mai vechi care a fost întrerupt în 2010 se numea atunci "Suta de euro pentru carti", fiecare cadru didactic primea echivalentul în lei a 100 de euro pentru a-si achizitiona carti. Acest drept în perioada crizei a fost anulat, iar noi, acum, în urma discutiei cu colegii din Guvern si cu sindicatele, am gasit aceasta noua formula", a afirmat ministrul Educatiei, Remus Pricopie, potrivit Mediafax.

        Acesta a aratat ca alocarea totala financiara pentru program este de 50 milioane euro, iar banii vor fi platiti în câteva saptamâni catre universitati si inspectorate scolare, care la rândul lor vor vira banii catre cadrele didactice si personalul didactic auxiliar.

Promisiuni în plus fata de banii pentru carti

        Oficialii anuntat la finele lunii septembrie ca profesorii ar urma sa primeasca de la stat 150 de euro anual, bani care vor putea fi folositi nu doar pentru carti de specialitate, ci si pentru cursuri de formare, în asa fel încât sa devina dascali mai buni la clasa.

        Mai exact, cu cei aproape 700 de lei pe care ar urma sa-i primeasca anual de la stat, dacalii si-ar putea achizitiona carti de specialitate, materiale didactice sau si-ar putea plati programe de training si coaching, inclusiv pentru predarea dupa noile metode, digitale, sustin expertii în educatie.

        „Este minimum necesar, dar pâna la urma este o suma pe care o primim, nu o dam”, sustin acestia. Sunt însa si voci care sustin ca masura ar putea fi una electorala.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame