Ministrul Educatiei: De vineri, profesorii din tara vor primi cei 150 de euro


Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, joi, la Buzau, ca Ministerul de Finante va vira joi inspectoratelor scolare banii pentru plata celor 150 de euro destinati achizitiei de materiale didactice si cursuri de formare profesionala, bani care vor ajunge la profesori, prin programul „Dezvoltarea carierei didactice”. În plus, dascalii din preuniversitar care sunt implicati în proiecte europene ar putea primi bani mai multi.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a afirmat joi la Buzau ca profesorii vor primi cât de curând cei 150 de euro, suma alocata pentru tot anul din care dascalii îsi pot cumpara carti sau alte materiale didactice, Ministerul de Finante urmând sa faca, joi, platile catre inspectoratele scolare, astfel ca sumele vor fi virate catre destinatari în scurt timp, potrivit Mediafax.

„Sunt constient ca acesti bani nu sunt suficienti decât pentru o luna-doua, cel mult, dar atât am putut face. De vineri, banii vor ajunge în teritoriu, este vorba despre echivalentul a 700 de lei", a anuntat Pricopie, la Buzau, unde s-a întâlnit cu 400 de cadre didactice din judet.

Bani pentru program pâna în 2020

Ministrul Educatiei a mai spus ca intentioneaza pastrarea acestui program derulat cu fonduri europene pâna în anul 2020.

Potrivit lui Pricopie, tot la fondurile europene s-ar putea recurge si pentru plata profesorilor care vor participa la evaluarile initiale de la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a precum si pentru cadrele didactice, atât asistenti, cât si corectori de la simularile examenelor nationale.

Salarii marite din fonduri europene pentru dascalii implicati în proiecte

De altfel, ministrul Eugen Teodorovici a anuntat, prezent de asemenea la Buzau, ca intentioneaza ca în sedinta de Guvern de saptamâna viitoare sa introduca o Ordonanta de Urgenta prin care profesorii implicati în programe POSDRU sa fie remunerati dupa normele europene, în prezent doar cadrele universitare fiind platite astfel.

Pentru ca Ordonanta de Urgenta sa treaca si sa ajunga sa fie publicata în Monitorul Oficial, ministrul Teodorovici a cerut sprijinul ministrului Educatiei, Remus Pricopie, prezent si el la întâlnirea cu profesorii din Buzau, desfasurata la Consiliul Judetean.

Guvernul a aprobat pe 22 octombrie schema de finantare din fonduri europene pentru dezvoltarea profesionala a 300.000 de dascali din sistemul preuniversitar si universitar. Fiecare profesor va primi în jur de 150 de euro pe an, cu o alocare totala de 50 de milioane de euro.

De acesti bani vor beneficia cel putin 250.000 de dascali din preuniversitar si aproximativ 40.000 din universitar. 

Programul sustine perfectionarea continua a cadrelor didactice. Iar cuantumul aproximativ al subventiei este de aproximativ 150 de euro de persoana. Scopul subventiei este achizitionarea de materiale didactice”, se arata în documentul primit de la Guvern.

"Un proiect mai vechi care a fost întrerupt în 2010 se numea atunci "Suta de euro pentru carti", fiecare cadru didactic primea echivalentul în lei a 100 de euro pentru a-si achizitiona carti. Acest drept în perioada crizei a fost anulat, iar noi, acum, în urma discutiei cu colegii din Guvern si cu sindicatele, am gasit aceasta noua formula", a afirmat ministrul Educatiei, Remus Pricopie, potrivit Mediafax.

Promisiuni în plus fata de banii pentru carti

Oficialii anuntat la finele lunii septembrie ca profesorii ar urma sa primeasca de la stat 150 de euro anual, bani care vor putea fi folositi nu doar pentru carti de specialitate, ci si pentru cursuri de formare, în asa fel încât sa devina dascali mai buni la clasa.

Mai exact, cu cei aproape 700 de lei pe care ar urma sa-i primeasca anual de la stat, dacalii si-ar putea achizitiona carti de specialitate, materiale didactice sau si-ar putea plati programe de training si coaching, inclusiv pentru predarea dupa noile metode, digitale, sustin expertii în educatie.

„Este minimum necesar, dar pâna la urma este o suma pe care o primim, nu o dam”, sustin acestia. Sunt însa si voci care sustin ca masura ar putea fi una electorala.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

cele mai noi materiale

reclame