Acord între sindicate si Guvern cu promisiuni pentru dascali


În pragul alegerilor prezidentiale, principalele sindicate din învatamântul preuniversitar si universitar din tara si opt ministri din Cabinetul premierului Victor Ponta au semnat un acord prin care le sunt promise o serie de drepturi, de la salarii majorate în urmatorii doi ani, pensionare mai rapida pentru dascalii cu vechime, pâna la modificarile de programa anuntate si o noua lege a Educatiei.

Documentul, publicat de HotNews.ro, prevede, cu termen clare, îndeplinirea unei serii de obiective: stabilirea calendarului pentru modificarea noilor programe pâna la 31 martie 2015, adoptarea noii Legi a educatiei pâna la finele lunii iunie, deblocarea a peste 3.000 de posturi didactice si asigurarea finantarii.

Salarii marite pe etape, în 2015 si 2016

De asemenea, acordul prevede cresterea etapizata a salariilor din Educatie cu câte 5% pe luna, pe un calendar care pleaca de la luna martie 2015, astfel:

  • 5% în martie 2015
  • 5% în septembrie 2015
  • 5% în aprilie 2015
  • 5% în octombrie 2015
  • 5% în ianuarie 2016
  • 5% în octombrie 2016

"Acordul de marire cu 10% a salariilor profesorilor din 2015 este o trecere în revista a discutiilor pe care le-am avut cu sindicatele. Doua puncte deja au fost realizate, respectiv deblocarea posturilor auxiliare si al doilea este o metodologie care tine de transferul personalului auxiliar. Cresterea salariilor profesorilor face parte din calendarul de cresteri, exista si la sanatate. Salariile profesoruilor vor creste progresiv si în anii viitori", a explicat ministrul Educatiei, Remus Pricopie, la Adevarul Live.

Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI), unul dintre semnatarii documentului, a declarat pentru HotNews.ro ca “premierul a promis ca viitorul prim-ministru, daca el va fi la Cotroceni, o sa contrasemneze acest acord”.

PUTETI DESCARCA DOCUMENTUL ORIGINAL AICI

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame