PROFESORII CARE NU AU DAT STATUL IN JUDECATA ISI PRIMESC INAPOI SALARIILE REDUSE CU 25%


Vesti bune pentru cadrele didactice carora le-au fost reduse salariile cu 25% in 2010: si-ar putea primi banii inapoi, chiar daca nu au actionat statul in instanta!


Cadrele didactice care au avut veniturile reduse cu 25% in timpul guvernarii Boc dar nu au facut parte din sindicatele care au dat statul in judecata, isi pot recupera drepturile salariale, a anuntat deputatul Partidului Social Democrat Doina Pana, membru al Comisiei de invatamant din Camera Deputatilor.

Aceasta spune ca problema recuperarii salariilor cuvenite de cadrele didactice a fost discutata in aceasta saptamana in Comisia de invatamant, in urma unei initiative a unui grup de parlamentari PSD, si a primit aviz favorabil.

"Vreau sa dau o veste buna pentru colegii mei profesori. S-a votat ca si cei care nu au dat in judecata statul roman pentru neaplicarea legii sa primeasca acele drepturi si nu numai cei care au sentinte. Nu este nici comisie decizionala, nici raportoare, comisiile de munca si cea juridica vor fi raportoare, dar avizul de la Comisia de invatamant este foarte important si a fost favorabil", a spus Doina Pana.

Aceasta masura ar fi una de "echitate", avand in vedere ca este posibil ca unele cadre didactice sa nu se fi indreptat in instanta impotriva statului roman pentru ca nu erau membri de sindicat sau nu au avut banii necesari pentru un astfel de demers.

Momentan, nu s-a discutat despre sumele pe care ar trebui sa le primeasca profesorii inapoi, calculul urmand sa fie facut in Comisia de munca a Camerei Deputatilor, explica Doina Pana.

Profesorii care au facut parte din sindicate si au actionatul statul roman in judecata au castigat procesele in instanta, si-au recuperat sau urmeaza sa isi recupereze drepturile salariale de la Ministerul Educatiei, din Fondul de rezerva bugetara.

"Directiile generale regionale ale Finantelor Publice si administratiile judetene ale Finantelor Publice vor repartiza pe unitati administrativ-teritoriale sumele prevazute, cu sprijinul inspectoratelor scolare judetene, pana la 10 decembrie, iar administratiile locale vor rectifica bugetele proprii si vor depune banii le sediile Trezoreriei pana la 15 decembrie, astfel incat plata efectiva a sumelor sa fie efectuata pana la 19 decembrie.", declara premierul Victor Ponta la sfarsitul anului trecut.

Guvernul a decis la finalul anului trecut sa plateasca in avans drepturile judecatoresti definitive, castigate de cadrele didactice in instanta, in urma celei de-a treia rectificari bugetare pe 2014. De recuperarea drepturilor cuvenite beneficiaza profesorii carora le-au fost reduse salariile de baza cu 25% in 2010, prin Legea austeritatii, emisa de Guvernul Boc.

Legea austeritatii din 2010 a dus la diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor sau indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatiii si alte drepturi salariale, precum si alte drepturi in lei sau in valuta, stabilite in conformitate cu prevederile Legii-cadru 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si ale OUG 1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame