Ministrul Sorin Cîmpeanu înaspreste Regulamentul de functionare a inspectoratelor scolare


Inspectoratele scolare primesc noi responsabilitati, iar metodologia de ocupare a functiilor de conducere se modifica, în urma unui Ordin al ministrului Educatiei Sorin Cîmpeanu. Recent, o buna parte din inspectorii scolari generali au boicotat primul concurs de ocupare a posturilor din ultimii sapte ani.

Inspectoratele scolare primesc noi atributii, potrivit unui Ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial.
Astfel, inspectoratele trebuie sa asigure personal didactic necesar desfasurarii educatiei anteprescolare împreuna cu autoritatile administratiei publice locale si sa asigure conditiile pentru generalizarea treptata a învatamântului prescolar.

De asemenea, inspectoratele scolare pot organiza în colaborare cu autoritatile locale, programe educationale de tip „A doua sansa”, în vederea promovarii învatamântului obligatoriu pentru persoane care depasesc cu 4 ani vârsta corespunzatoare clasei si care nu au absolvit învatamântul secundar inferior, gimnazial.

În plus, potrivit Ordinului, inspectoratele scolare vor organiza concurs pentru ocuparea functiilor de director si de director adjunct în cadrul unitatilor de învatamânt preuniversitar.

Structura inspectoratelor va include inspectori scolari pentru problemele copiilor si tinerilor proveniti din medii socioeconomice dezavantajate, iar în judetele cu învatamânt si în limbile minoritatilor, structura inspectoratelor va include si inspectori scolari pentru acest tip de învatamânt.

Reguli împotriva boicotului

“Posturile neocupate sau eliberate între perioadele de concurs se ocupa prin detasare în interesul învatamântului, pâna la organizarea unui nou concurs, dar nu mai târziu de sfârsitul anului scolar respectiv”, este mentiunea adaugata la regulamentul de functionare a inspectoratelor, care îi va permite ministrului Sorin Cîmpeanu sa scape de inspectorii scolari generali care au boicotat concursul de ocupare a posturilor. Aceeasi regula va fi aplicata si pentru functiile de îndrumare si control din cadrul inspectoratelor.

Ministrul mai introduce si o evaluare anuala a activitatii manageriale desfasurate de inspectorii generali scolari si de inspectorii scolari adjuncti, care va fi realizata de Ministerul Educatiei.

Noul regulament mai introduce si un consiliu de administratie si un consiliu consultativ în cadrul inspectoratelor scolare.

Atributiile inspectorului general si a inspectorului general adjunct vor fi stabilite în fisa postului din contractul de management încheiat cu ministerul. Pâna acum, ele erau prezentate în Regulamentul de functionare a inspectoratelor scolare, la Art. 13.

Boicot la concursul pentru postul de inspector scolar general

Dupa sapte ani de întrerupere a concursurilor pentru functiile de inspectori generali scolari, timp în care responsabilii sistemului de educatie din judete au fost numiti în post cu delegatie, cu semnatura ministrilor care s-au perindat în aceasta perioada, anul acesta Ministerul Educatiei a decis sa întrerupa aceasta formula de interimat.

Prin urmare, în perioada 11-20 martie, la Ministerul Educatiei Nationale s-au desfasurat concursurile pentru sefia celor 42 de inspectorate scolare.

Ca un facut însa, acest examen este boicotat de candidati, aproape toti „îmbolnavindu-se” subit. Dupa primele trei zile de programari la examene, din cei 12 candidati programati, doar patru si-au învins teama si au dat concursul, spre marea dezamagire a ministrului Educatiei, mai ales ca majoritatea dintre înscrisii la examen sunt candidati unici.

„Am început cu stângul”

Ministrul Educatiei Nationale, Sorin Câmpeanu, ne-a declarat nu se astepta la un astfel de tratament din partea celor care conduc învatamântul la nivel de judete.

„Cred ca orice comentariu al meu este de prisos. Eu am avut intentii bune, sa asigur stabilitate sistemului, pentru implementarea planurilor manageriale de dezvoltare a scolilor. Am vrut sa fie o selectie pe baza de competente. Sunt extrem de dezamagit. Am început cu stângul si este un semnal prost care se transmite, pentru ca dupa aceasta perioada vor urma concursuri si pentru inspectorii adjuncti, directori ai caselor corpului didactic, inspectori, dar si concursuri pentru 7000 de directori de scoli”, ne-a precizat ministrul Cîmpeanu.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame