PNL solicita ca în 2016 sa nu se desfasoare concursuri pentru ocuparea functiilor de conducere în scoli


5 solicitări urgente ale PNL pe educaţie!

Raluca Turcan, Vicepreşedinte PNL

PNL semnalează câteva priorităţi pentru anul 2016 care trebuie urmărite de către actualul Guvern, Ministerul Educaţiei în special, şi de către Parlament:

- Stoparea crizei noilor manuale. PNL solicita Ministerului să accelereze ritmul în care se fac licitaţiile pentru manuale. Încă un an în care elevii să înveţe după programe noi, dar din aceleaşi manuale învechite este de nepermis!

- O şcoală cu adevărat gratuită.

1. Elevii de clasa a XI-a şi a XII-a trebuie să primească, aşa cum prevede LEN 1/2011, integral manuale gratuite.

 2. Profesorii şi elevii navetişti trebuie să primească decontarea integrală a sumelor cheltuite pe transport în acest an.

- Managementul şcolar să nu fie politizat şi în 2016. PNL considera că trebuie oprite concursurile pentru funcţiile de conducere din inspectorate şi şcoli. În an electoral NU se pot organiza astfel de concursuri. Există riscul major să continue punerea pe funcţii a clientelei de partid. În plus, ar trebui schimbată metodologia, dar şi formatul testelor pentru aceste concursuri;

- Legea Educaţiei Naţionale trebuie respectată în totalitate. Ministerul Educaţiei trebuie să adopte Codul de Etică şi Statutul Elevilor, aşa cum prevede LEN 1/2011. Ministerul trebuie să pună în practică masteratul didactic iar ministrul trebuie să prezinte în faţa Parlamentului un raport privind starea învăţământului;

- În şcoala românească să domine Etica, Profesionalismul şi Calitatea. PNL solicita Ministerului Educaţiei să rezolve transparent şi cât mai rapid problemele privind plagiatul doctoratelor şi ale „Academiilor din Puşcării”. Solicităm debirocratizarea muncii profesorilor în şcoli şi punerea unui accent mai mare pe nevoile elevilor.

Dezinteresul, suficienţa sau greşelile făcute în ultimii 25 de ani au făcut ca România să fie pe ultimele locuri în toate clasamentele internaţionale. Legea Educaţiei Naţionale a fost încălcată la vârf, modificată în interes personal, au fost politizate mai toate instituţiile de învăţământ, elevii au fost lăsaţi fără manuale, fără banii necesari pentru decontarea navetei atât pentru ei, cât şi pentru profesori. Greşelile şi modificările făcute sunt resimţite zilnic de fiecare dintre noi.

Salutăm faptul că au fost puse în dezbatere Planurile Cadru pentru învăţământul preuniversitar. Considerăm că oamenii politici nu trebuie să se implice Pro sau Contra scoaterii unei materii din curricula şcolară. Specialiştii sunt cei care ne propun profilurile absolvenţilor, iar noi trebuie să ne asigurăm că educaţia va primi un buget corect şi transparent.

PNL recomanda extinderea perioadei dezbaterilor pentru a primi opiniile tuturor cadrelor didactice, introducerea unui curriculum transdisciplinar şi încurajarea profesorilor să facă ore transdisciplinare în tandem pentru a maximiza rezultatele finale. În plus, solicitam să se pună un accent mai mare pe digitalizarea informaţiei şi pe asigurarea de şanse egale pentru toţi elevii din această ţară.

PNL are încredere ca Executivul majoritar tehnocrat nu va repeta greşelile făcute de precedentele Guverne! PNL va fi un partener solid al Guvernului Cioloş atât timp cât vor fi ajustate deficitele din educaţie. Fiecare zi de întârziere în rezolvarea acestor proiecte înseamnă degradarea sistemului de învăţământ românesc.

Inapoi la toate stirile

Anunturi recomandate

reclame